Slovenija 30.4.2022 9:00

Intervencije umetnic mlajše generacije v razstavo Vračanje pogleda v Cukrarni

Ljubljana, 30. aprila - V Galeriji Cukrarna bo v razstavo Vračanje pogleda z video portreti in umetniškimi deli interveniralo sedem umetnic mlajše generacije. Portreti se bodo zvrstili v sosledju med 3. majem in 19. junijem, vsakega bodo predvajali en teden. V istem času bodo z umestitvijo izbranega umetniškega dela posamezne umetnice dialoško posegali v razstavo.

Ljubljana. Galerija Cukrarna. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Galerija Cukrarna.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Serijo portretov umetnic mlajše generacije, ki delujejo na področju sodobne vizualne umetnosti, so naslovili Call me. Kot so zapisali, sedem video intervjujev v intimnem vzdušju umetniških ateljejev razkriva umetniške prakse sedmih ustvarjalk, dejavnih tako v domačem kot v mednarodnem prostoru.

Nevena Aleksovski, Maja Babič Košir, Ivana Bajec, Meta Drčar, Neža Knez, Janja Kosi in Helena Tahir odgovarjajo na vprašanja o medijih, v katerih ustvarjajo, o ustvarjalnih pristopih, motivaciji, razvoju lastne prakse in takšnih ter drugačnih ciljih. Za projekt Call me jih je izbrala kuratorka Pierra Ravnikar, direktorica galerije Ravnikar Space Gallery. "Umetnice, ki so dejavne tako v domačem kot mednarodnem prostoru, dajejo medgeneracijsko in medijsko širino," je povedala o izboru in dodala, da so te raznolike tudi v svojih profilih.

Portrete bodo predvajali v čitalnici Cukrarne, v istem časovnem obdobju bodo z umestitvijo izbranega umetniškega dela posamezne umetnice dialoško posegali v postavitev skupinske razstave Vračanje pogleda.

Projekt Call me začenjajo z umetnico Janjo Kosi, ki je predstavljena tudi v novi reviji ETC., katere prva številka je izšla v marcu.

Leta 1994 rojena Janja Kosi je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je diplomirala leta 2016 in v letu 2020 zaključila magisterij. Del študija je preživela na izmenjavi v Leipzigu. Deluje na področju vizualne umetnosti, slikarstva, ilustracije in animacije. Za njeno umetniško prakso so značilne prostorske instalacije in kombiniranje različnih medijev. Pogosto raziskuje koncepte (ne)prostora, doma in domačnosti ter odnos med človekom in arhitekturo, so zapisali v Galeriji Cukrarna.

Začetek projekta sovpada tudi s pogovorom o reviji ETC., ki bo 3. maja ob 18. uri. Revija bo izhajala enkrat letno in je posvečena predstavljanju sodobnih umetniških projektov iz širšega evropskega območja - od Baltika do Balkana. Vsaka številka bo posvečena eni temi; prva številka se tako preizprašuje o vsem, kar je lokalnega pomena.

V pogovoru o temi revije in splošnih vprašanjih sodelovanja v kulturni sferi bodo sodelovale urednica revije ETC. Hana Čeferin, Piera Ravnikar, vodja projektov in odnosov z javnostmi pri studiu Prostorož Zala Velkavrh, umetniška vodja Cukrarne Alenka Gregorič in Janja Kosi.