Svet 3.5.2022 6:00

Tizianova Spokornica Magdalena kmalu na dražbi na Dunaju

Dunaj, 3. maja - Umetnostni zgodovinarji so nedolgo tega ponovno odkrili sliko beneškega slikarja Tiziana Spokornica Magdalena. Od 30. aprila do dražbe 11. maja si jo obiskovalci lahko brezplačno ogledajo v avkcijski hiši Dorotheum na Dunaju, so sporočili iz predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani Eurocomm-PR.

Po besedah strokovnjaka na področju starih mojstrov v Dorotheumu Marka MacDonnella je Tizianova Spokornica Magdalena izredno čustveno nabita slika o čutni predstavitvi odrešitve. Vrednost slike ocenjujejo med milijonom ter milijonom in pol evrov, je povedala predstavnica Dorotheuma Doris Krumpl. Zanimanje za sliko so že pokazali tako muzeji kot zasebni zbiratelji.

Do nedavnega izgubljena slika vodilnega predstavnika beneške renesančne šole 16. stoletja Tiziana Vecellia (1488-1576) Spokornica Magdalena je pred nekaj dnevi prispela na Dunaj. Nekoč je bila del slavnih zbirk kraljice Katarine Švedske Katoliške (1629-1689) in plemiča Filipa II. Orleanskega (1674-1723). Nazadnje so jo, preden je bila prodana v zasebno last, v javnosti videli pred 150 leti na dražbi v Londonu. Vejala je za manjkajoči člen v verigi Tizianovih stvaritev.

Sliko bo dunajska dražbena hiša Dorotheum ponudila za nakup kot osrednje delo dražbe Stari mojstri 11. maja.

Spokornica Magdalena velja za Tizianovo najuspešnejšo temo in hkrati motiv, ki ga je najpogosteje dobil v naročilo. Povpraševanje po upodobitvah svetnikov je trajalo več kot štiri desetletja in umetnik je v svojem življenju naslikal kar štirideset različic spokornice Magdalene.