Slovenija 4.5.2022 15:07

Srečanje Penov na Bledu letos o etiki, Ukrajini, Bosni in lepši strani apokalipse

Ljubljana, 4. maja - Na Bledu bo prihodnji teden potekalo 54. mednarodno srečanje pisateljev. Enako kot lani so organizatorji iz Slovenskega centra Pen izbrali hibridno obliko, da se ga bodo lahko udeležili tudi avtorji iz Afrike. Razpravljali bodo o etiki, Ukrajini, Bosni in lepši strani apokalipse. Sprejeti nameravajo tudi deklaracijo, ki bo pozvala k človečnosti.

Ljubljana. Pisanje, branje, poezija, učenje, zapiski, raziskovanje. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisanje, branje, poezija, učenje, zapiski, raziskovanje.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Predsednica slovenskega Pena Tanja Tuma je na današnji novinarski konferenci povedala, da so se po lanski hibridni obliki zaradi covida-19 tudi letos odločili za enako možnost. Na srečanju, ki bo potekalo med 11. in 13. majem, pričakujejo okrog 90 delegatov, tretjina jih bo sodelovala prek spleta.

Uvedel ga bo sestanek mednarodnega odbora Pisatelji za mir, ki ima sedež v Sloveniji, vodi pa ga francoski pisatelj Emmanuel Pierrat. Kot je pojasnil sekretar odbora Edvard Kovač, bodo govorili predvsem o Ukrajini in vlogi pisatelja, pa tudi o Bližnjem vzhodu in Latinski Ameriki, ki prosi za pomoč glede stanja v Mehiki. S tem v povezavi nameravajo pripraviti tudi tri resolucije za svetovni kongres, ki bo septembra v Stockholmu.

Okrogle mize odbora Pisatelji za mir bodo na letošnjem srečanju štiri, posvetili pa so jih razmišljanju o propadu globalne etike, Ukrajini, Bosni ter "petim jezdecem apokalipse" - covidu, sovražnemu govoru, nasilnim protestom, globalnemu segrevanju in zatonu demokracije.

Ker bodo prispevki sodelujočih avtorjev objavljeni v knjigi, bodo pisatelji svoja mnenja o tematikah podajali v živo. S prvo želijo po Kovačevih besedah izpostaviti, da je temeljna etika nad vsakršnim spoštovanjem kulturne tradicije, kot je primer obrezovanja žensk v Egiptu. Ob razmerah v Ukrajini pa želijo sprožiti vprašanje o pravičnosti vojne, uporu in želji po dominaciji.

Na primeru Bosne, kjer se večkrat izpostavlja genocid v Srebrenici, želijo opozoriti na tradicijo sobivanja štirih religij, z zadnjo okroglo mizo pa, da pisatelji niso le preroki nesreče, ampak so lahko tudi znanilci lepše strani apokalipse.

V umetniškem delu bo Tajda Lekše izvedla recital poezije izbranih avtorjev v različnih jezikih, med njimi Srečka Kosovela, Tarasa Ševčenka, Paula Eluarda, Charlesa Baudelairea in Danteja Alighierija. Pripravili bodo tudi tradicionalno akcijo praznih stolov, s katero opozarjajo na zaprte in ubite avtorje. Teh je po besedah Tanje Tuma vsako leto več. Prvi stol bo posvečen Julianu Assangeu, za njim pa bodo Oleksandra Kuvšinova iz Ukrajine, Ismail al-Iskandarani iz Egipta, Maung Thar Cho iz Mjanmara, Maria Cristina Garrido Rodriguez s Kube in Innocent Bahati iz Ruande.

Na blejskem srečanju nameravajo sprejeti tudi poziv k človečnosti za miroljuben in trajnostni družbeni razvoj. Slovenski center Pen ga je pripravil skupaj z Inštitutom za razvoj vključujoče družbe in platformo Ženske za mir in varnost. Namen poziva je nagovoriti k humanemu odnosu do soljudi in drugih živih bitij, pogumu in odločnosti, pomoči vsem, ki trpijo zaradi strahu, bolezni, pomanjkanja, bolečin ali krivic, še zlasti ranljivim skupinam, ter k zahtevi odločevalcem, da spoštujejo sporazume.

Srečanje bo sklenil festival Obrazi miru, na katerem bodo sodelovali sodobni pesniki in pisatelji na štirih lokacijah: Mežnariji pri Kapelci nad Kropo, Knjižnici Bled, Knjižnici Kranj ter Mestni hiši v Ljubljani.