Slovenija 5.5.2022 8:00

Ob začetku tedna Evrope nastop mladih ukrajinskih glasbenikov

Ljubljana, 5. maja - Evropska komisija v Sloveniji je ob začetku tedna Evrope pripravila koncert mladih ukrajinskih glasbenikov, ki so v Sloveniji v okviru projekta Glasba za prihodnost (Music for the future). Nastopili bodo danes ob 18. uri pred Hišo EU na Dunajski v Ljubljani.

Poleg klasične glasbe bodo na sporedu tudi pogovor z mladimi ustvarjalci, okušanje značilnih ukrajinskih jedi, ki jih bodo pripravili dijaki Biotehniškega izobraževalnega centra, in likovna razstava učencev OŠ Maksa Pečarja, so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Mladi ukrajinski glasbeniki so zavetje pred vojno v Ukrajini našli v Sloveniji, kjer so se povezali s člani Slovenskega mladinskega orkestra. V okviru umetniško-donatorskega projekta Glasba za prihodnost bodo z dirigentko Živo Ploj Peršuh in violinistom Gidonom Kremerjem 11. maja nastopili v Cankarjevem domu.

Kot so sporočili iz orkestra, bodo ob koncertu v sodelovanju z Unicefom Slovenija zbirali sredstva za pomoč sodelujočim glasbenikom in njihovim družinam iz Ukrajine ter za Unicefove programe pomoči za otroke in družine iz Ukrajine.