Svet 9.5.2022 6:00

Zagotovljena sredstva za načrtovani Nobelov center v Stockholmu

Stockholm, 9. maja - Zagotovljena so sredstva za gradnjo načrtovanega Nobelovega centra v Stockholmu. Fundacija Erlinga Perssona ter Fundacija Knuta in Alice Wallenberg sta skupaj donirali 1,2 milijarde švedskih kron (približno 115 milijonov evrov) za izgradnjo centra za znanost, kulturo in dialog, ki bo stal ob glavnem prometnem križišču Slussen v Stockholmu.

Švedska, Stockholm. Podoba Alfreda Nobela na zlatem medaljonu. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Švedska, Stockholm.
Podoba Alfreda Nobela na zlatem medaljonu.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Preostala sredstva v višini 200 milijonov kron (19 milijonov evrov) bo zagotovila fundacija sama, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Živimo v času vojne v Evropi," je povedal direktor Nobelove fundacije Vidar Helgesen. Kršene so človekove pravice, napadena je svoboda izražanja, potekajo pa tudi kampanje proti dejstvom in znanosti. Nobelov center bo predstavljal nasprotje vsega tega, piše dpa.

Helgesen je na novinarski konferenci tudi razkril, da nameravajo zasnovo Nobelovega centra naročiti arhitekturnemu biroju David Chipperfield Architects Berlin. Gradnja naj bi se začela leta 2026, odprtje je načrtovano v letu 2029.

V Stockholmu vsako leto decembra podelijo Nobelove nagrade, razen Nobelove nagrade za mir, ki se podeljuje v Oslu. V Nobelovem centru bodo združene vse dejavnosti, povezane z nagradami. Slussen je glavno prometno križišče Stockholma, ki ga prenavljajo že več let.