Slovenija 5.5.2022 20:19

Đejmi Hadrović dobitnica nagrade skupine OHO

Ljubljana, 5. maja - Nagrado skupine OHO, ki jo podeljuje Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., kot osrednjo neodvisno nagrado za mlade vizualne umetnice in umetnike, je žirija letos namenila filmskemu eseju Đejmi Hadrović Nena. Kot ocenjuje žirija, je nagrado podelila "težkemu, a hkrati čarobnemu ter lokalnemu, a hkrati občemu filmskemu eseju".

Ljubljana. Sedeži, dvorana, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Sedeži, dvorana, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Kot je žirija zapisala v obrazložitvi, je omenjeno delo "nadaljevanje vsebin, ki so aktualne v vseh zgodovinskih časih. Zadevajo marginalna stanja človeka v brutalnih stanjih družbe in porušena življenja malih ljudi". "Če rečemo konkretno, govorimo o današnji vojni v Ukrajini ter nešteto vojn in vojaških spopadov, ki trenutno potekajo v svetu. Destrukcija človeškega dela in življenja, je vedno bila, je in bo naša skupna zgodovina," je zapisala žirija.

Vsebina dela se po mnenju žirije na prepričljiv način naslanja na razpad Jugoslavije in grozote vojne, ki so sledile. "Podobe dela so brutalne, težke in boleče, a obenem pripovedujejo intimno in čustveno pretresljivo zgodbo posameznika, ki ga je vojna potisnila v nečloveške razmere življenja," je zapisala žirija ter kot posebno kakovost filmskega eseja izpostavila, da "strahotam ni podlegel, temveč se je z njimi pokončno spopadel in našel izhode iz nikoli prej domišljenih in predstavljajočih stanji". "Kaže na vero v upanje človeka, da premaga in preživi še tako brutalne razmere," je še zapisala strokovna žirija, ki so jo sestavljali Tomaž Furlan, Lilijana Stepančič in Jaka Železnikar.

Zahida je bila priča drugi svetovni vojni in jugoslovanski vojni v 90. letih. Kratki filmski esej prikazuje njeno situacijo v zapostavljeni regiji v današnji Bosni in Hercegovini. Film se neposredno nanaša na kapitalizem ter vprašanje dela in kapitalskih struktur družbe. Prikazuje, kako je politična oligarhija opustošila državo in njenega slehernika, piše v sporočilu za javnost.

Đejmi Hadrović, rojena leta 1988, je študirala na Univerzi na Primorskem, Univerzi za umetnost in industrijski dizajn v Linzu in je doktorska kandidatka na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Je prejemnica več mednarodnih nagrad. Sodelovala je na samostojnih razstavah doma in tujini.

Za nagrado skupine OHO so bili letos nominirani še Sara Bezovšek, Danilo Milovanović in Špela Škulj.

Dobitnico nagrade so razglasili nocoj v Galeriji P74, kjer so tudi odprli razstavo nominirancev.

Nagrada skupine OHO je osrednja nacionalna nagrada za mlade vizualne umetnike. Nagrada je članica mednarodne mreže Young Visual Artist Award, ki združuje nevladne organizacije centralne in vzhodne Evrope. Vključuje rezidenco v New Yorku, ki jo pripravljajo v sodelovanju z ameriškimi partnerji Trust for Mutual Understanding New York in Residency Unlimited, New York. Po dvomesečni umetniški rezidenci v New Yorku sledi samostojna predstavitev dobitnika nagrade v Galeriji P74 v Ljubljani.