Slovenija 7.5.2022 9:00

V ljubljanski Operi dobrodelni baletni večer

Ljubljana, 7. maja - SNG Opera in balet Ljubljana ter Društvo baletnih umetnikov Slovenije sta pripravila dobrodelni baletni koncert za mir, ki sta ga posvetila beguncem iz Ukrajine, predvsem materam z otroki. V operno-baletni hiši bodo z začetkom ob 19.30 v ta namen nastopili domači in tuji baletni plesalci.

Ljubljana. Ljubljanska opera. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanska opera.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na sporedu so odlomki iz različnih predstav, med katerimi so Gusar v koreografiji Joseja Carlosa Martineza, Veliki Gatsby koreografa Lea Mujića, Radio and Juliet koreografa Edwarda Cluga in Don Kihot v koreografiji Mariusa Petipaja.

Po napovedih operno-baletne hiše bodo iz tujine nastopili nekdanja prvaka Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga Anastasia Matvienko in Denis Matvienko ter nekdanja solista tega gledališča Veronika Selivanova in Vasilij Tkačenko, ki so Rusijo zapustili zaradi vojne v Ukrajini.

Na večeru bodo nastopili tudi člani Nizozemskega nacionalnega baleta v Amsterdamu, baletnega ansambla milanske Scale ter Narodnega baleta v Brnu.

Iz ljubljanskega baletnega ansambla bodo plesali Tjaša Kmetec, Ana Klašnja, Nina Noč, Nina Kramberger, Erica Pinzano, Kenta Yamamoto, Petar Đorčevski, Filip Jurič in drugi, pridružila pa se bosta še Valentina Benkič in Neža Ana Goričar s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

"Gala baletni koncert za mir je poziv k miru v svetu. Mir in svet brez vojn omogoča človeštvu normalno in verodostojno življenje, hkrati pa je ena največjih vrednot človeka," so zapisali v ljubljanski Operi.