Slovenija 8.5.2022 10:00

Jazz Cerkno se v 27. izvedbi vrača na običajno prizorišče

Cerkno, 8. maja - Mednarodni festival Jazz Cerkno se bo po dveh koronskih izvedbah, ki sta bili na parkirišču pred staro tovarno Eta, vrnil na svoje običajno prizorišče. Na starem placu bo potekal med 19. in 21. majem, kjer napovedujejo deset koncertov domačih in tujih izvajalcev ter raznolik spremljevalni program z osmimi dogodki.

Cerkno. Festival Jazz Cerkno. Foto: Ksenija Brišar/STA Arhiv STA

Cerkno.
Festival Jazz Cerkno.
Foto: Ksenija Brišar/STA
Arhiv STA

Na odru se bodo izmenjevali glasbeniki in glasbenice iz Avstrije, Belgije, Italije, ZDA, Norveške, Velike Britanije, Srbije in Poljske ter Slovenije, ki jazz kombinirajo z raznolikim naborom drugih zvrsti, od avantgardne klasike prek progresivnega rocka in elektronike do etiopskega groova.

V glavni program so organizatorji iz Zavoda Jazz Cerkno povabili avstrijski trio Mario Rom's Interzone, belgijsko zasedbo Black Flower, ameriški Brandon Seabrook Trio, norveški kolektiv Paal Nilssen-Love Circus, britanskega vokalnega improvizatorja Phila Mintona v tandemu s srbsko-madžarskim violistom Szilardom Mezeijem, poljski Joanna Duda Trio ter londonski dvojec z gostujočim tretjim članom Binker and Moses.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo glasbeniki iz tujine premierno predstavili svoje nove zasedbe in z njimi prvič nastopili v Sloveniji. Vse tri slovenske skupine, Robert Jukič Caminos de gloria, There Be Monsters in TiTiTi, od katerih sva dve mednarodno okrepljeni, pa bodo na festivalu krstno predstavile nove albume.

Prva od dveh okroglih miz v spremljevalnem delu bo namenjena pogovoru o novih načinih poslušanja in digitalni distribuciji jazzovske glasbe, druga pa se bo nanašala na knjigo Narobe / Na robu glasbene prakse, zbornik besedil domačih avtorjev o svobodno improvizirani glasbi, ki je letos izšla pod okriljem Zavoda Sploh v sozaložbi z LUD Šerpa.

Poleg jam sessiona glasbenikov do 30 let bo festival spremljala tudi zvočna instalacija z naslovom Footprint, ki bo do 19. junija na ogled v Cerkljanskem muzeju. Njen avtor je vizualni umetnik in filmski ustvarjalec Atej Tutta, ki bo v instalacijo pretočil zvoke narave iz Partizanske bolnišnice Franja.

Otroci se bodo na glasbeni delavnici, ki jo bosta vodila Blaž Celarec in Boštjan Gombač, lahko seznanili z balafoni, ki jih je izdelal multiinstrumentalist Samo Kutin iz skupine Širom. V spremljevalni del pa so organizatorji kot novost dodali Jazzohod, v katerem so glasbo povezali s pohodništvom ter kulturno in naravno dediščino Cerkljanske. Voden pohod, ki se bo končal z Gombačevim koncertom, bo udeležence popeljal do cerkve sv. Jošta v Trebenčah.