Svet 8.5.2022 5:00

Rimski knjižnici vrnili ukraden Nostradamusov rokopis

Rim, 8. maja - Iz ene od rimskih knjižnic so leta 2007 ukradli rokopis Nostradamusa, francoskega zdravnika, astrologa in jasnovidca. Po 15 letih so rokopis po posredovanju posebne enote italijanskih karabinerjev, specializirane za krajo umetnin, sedaj v knjižnico tudi vrnili. Rokopis so izsledili, ko je bil na prodaj pri eni od nemških avkcijskih hiš.

Rokopis, ki obsega okoli 500 strani, je aprila lani nek trgovec s starinami prek nemške avkcijske hiše Pforzheim ponudil na prodaj. Začetna ponudba za rokopis Michela de Nostredama z naslovom Nostradamus M. Prophecies (Nostradamove prerokbe) je bila 12.000 evrov. Za njegovo namero je izvedelo rimsko državno tožilstvo, ki je stopilo v stik z nemškimi kolegi, da prek evropskega preiskovalnega naloga rokopis zaplenijo, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Rokopis so nato zaplenili mesec dni kasneje. Preiskava je pokazala, da je knjiga prispela v Pforzheim iz Rima prek knjižnega bolšjega trga v Parizu in prek nemškega mesta Karlsruhe.

Strokovnjaki državnega arhiva nemške zvezne dežele Baden-Württemberg so potrdili, da je knjiga ukraden originalni rokopis, ki je star okoli 300 let. Na podlagi knjižničnega žiga je bilo tudi jasno, za katero rimsko knjižnico gre. Preliminarna preiskava, ki so jo uvedli zoper prodajalca knjige, še ni končana.