Svet 12.5.2022 6:00

Afganistanska umetnica Sara Nabil z razstavo o zatiranju žensk v svoji domovini

Mannheim, 12. maja - S svojo umetnostjo afganistanska umetnica Sara Nabil izpostavlja zatiranje žensk v deželi pod Hindukušem. Njeno umetniško delo je radikalno in neposredno. V muzeju sodobne umetnosti Kunstahalle Mannheim bo njena razstava na ogled do 28. avgusta.

Kaj je politika in kaj je umetnost, je v delih Sare Nabil težko ločiti. Afganistanska umetnica, ki trenutno živi v Nemčiji, se v umetniškem ustvarjanju ukvarja z lastno izkušnjo zatiranja, bega in iskanja identitete. S fotografijami in predstavami pripoveduje, kako ženske v Afganistanu postanejo žrtve sistematičnega zatiranja. In raziskuje načine, kako ponovno pridobiti nadzor nad lastno identiteto, na spletni strani piše nemški Deutsche Welle.

"Zame je zelo boleče, da v Afganistanu trenutno ni nobene umetnosti," je dejala v pogovoru za DW. Vse, kar je bilo na področju umetnosti storjenega v dveh desetletjih, so talibani uničili, je dodala.

Za razstavo v Kunsthalle Mannheim se je Sara Nabil zatekla tudi v zanjo nov umetniški radikalizem. V performansu ob odprtju razstave si je umetnica pred občinstvom odrezala dolge črne lase, rez za rezom, dokler si ni pobrila še zadnjih nekaj pramenov.

S tem umetniškim protestom je umetnica želela pokazati, kako žensko telo v Afganistanu vse bolj postaja prizorišče političnih ideologij, kulturnih konfliktov in boja za oblast, in to še v večji meri, odkar so talibani lani poleti znova prevzeli oblast v Afganistanu. Za Saro Nabil je umetnost dejanje samoosvoboditve.

Sara Nabil se je rodila leta 1994 v afganistanski prestolnici Kabul. Že kot mladostnica se je začela ukvarjati s sodobno umetnostjo v Afganistanskem centru za sodobno umetnost (CCAA). Leta 2008 je sodelovala na razstavi, ki je bila na ogled tudi v Nemčiji. Kot borki za pravice žensk in umetnici so ji talibani že takrat grozili.

Leta 2013 je na kabulski univerzi Karvan začela študij politologije, kjer je bila decembra 2014 priča samomorilskemu atentatu. Kmalu zatem je sprejela povabilo na študentsko konferenco na Nizozemskem ter to priložnost izkoristila, da je zaprosila za politični azil v Nemčiji.