Na hitro prelistano 14.5.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 14. maja - Pri mariborski založbi Litera so izdali zbrano delo Franceta Forstneriča z naslovom Kaj je ostalo, pri LUD Literatura pa biografijo Franza Kafke, ki jo je spisal Kafkov prijatelj, pisatelj Max Brod. Pri KUD Police Dubove je izšla nova knjiga poezije Iztoka Osojnika z naslovom 2021: dosje nekega ustvarjalnega procesa.

Ljubljana. Pesniška zbirka z naslovom 2021 avtorja Iztoka Osojnika. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška zbirka z naslovom 2021 avtorja Iztoka Osojnika.
Foto: STA

Ljubljana. Biografija Franza Kafke izpod peresa pisatelja in skladatelja Maxa Broda. Foto: STA

Ljubljana.
Biografija Franza Kafke izpod peresa pisatelja in skladatelja Maxa Broda.
Foto: STA

Ljubljana. Pesniška zbirka Kaj je ostalo avtorja France Forstnerič. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška zbirka Kaj je ostalo avtorja France Forstnerič.
Foto: STA

KAJ JE OSTALO - ZBRANO FORSTNERIČEVO DELO

France Forstnerič (1933-2007) je bil pesnik, pisatelj, novinar in publicist z opusom petih pesniških zbirk: Zelena ječa (1961), Dolgo poletje (1968), Pijani kurent (1971), Pesniški list 32 (1976) in Ljubstava (1981), z dvema knjigama za otroke: Srakač (1970) in Bela murva (1976), s publicistiko: Kaj smo sanjali in kaj se je dogajalo (1997) in novelistično knjigo Brlog (1987).

"Sedaj je tukaj pred nami. Zdaj ga imamo končno vsega. Forstneričev žlahtni, svojski stik s slovensko tradicionalno in sočasno literarno tvornostjo, obogaten s povsem novimi vsebinami in možnostmi, presunljivo aktualno komunicira z današnjostjo...," so zapisali pri Literi. Dobitnik nagrade Prešernovega sklada, Levstikove in Glazerjeve nagrade "nas nagovarja s silovitostjo breprizivnega kanona tega prostora," so dodali.

BIOGRAFIJA FRANCA KAFKE IZPOD PERESA NJEGOVEGA PRIJATELJA

Pisatelj in skladatelj Max Brod (1884-1968) je bil od študijskih let pa do Kafkove prezgodnje smrti najtesnejši prijatelj avtorja Preobrazbe, Gradu, Procesa in drugih mojstrovin. Pogosto sta se srečevala, skupaj obiskovala judovsko gledališče, literarne večere in predavanja, potovala po Češki in po Evropi ter skupaj prebirala literarna dela. Brod je bil tisti, ki je ohranil Kafkovo literarno zapuščino pred uničenjem in poskrbel za objavo njegovih najpomembnejših del, so spomnili pri založbi. Kot najboljši poznavalec Kafkovega življenja je o njem napisal več knjig, njegov lik je celo ovekovečil v romanu.

Podatkovno najcelovitejši in največkrat ponatisnjeni ter dopolnjeni življenjepis je prvič izšel leta 1937 pod preprostim naslovom Franz Kafka. Biografija. Brod bralca seznanja s podrobnostmi iz prijateljevega življenja, kot opazovalec iz prve roke komentira njegova družinska razmerja, osebne dileme in ljubezensko življenje, objavlja pa tudi kopico dokumentov ter osebnih pričevanj, ki pomembno osvetljujejo Kafkov literarni opus in njegov pogled na svet. Brodova komunikativno napisana Biografija je tako ne le avtentičen prikaz Kafkovega življenja, temveč tudi neprecenljiv vir za vsakogar, ki se želi z življenjem in delom tega modernega klasika spopasti kot interpret, so prepričani pri LUD Literatura. Delo je prevedel Tomo Virk.

2021 - NOVA KNJIGA POEZIJE IZTOKA OSOJNIKA

Po besedah Tatjane Jamnik Iztok Osojnik tudi tokrat bralcu odpira prostor za kompleksno, celovito refleksijo o sodobnem svetu in vlogi poezije v njem. "Kakšen je recept za branje Osojnikove poezije? To, da recepta ni. Še najbolje bomo storili, če je ne bomo tlačili v nobene predalčke ali kalupe, ampak se ji prepustili," priporoča urednica.

Osojnikova poezija vsebuje celo paleto jezikovnih variant, ki se v slovenščini dejansko uporabljajo. "Kot bi snežna kepa, ki se kotali s hriba, mimogrede pobrala vse, kar se je znašlo na njeni poti. Osojnikova poezija je nekakšna globinska sonda v svet, v katerem živimo, tako ožji, slovenski, kot tudi širši, globalni," med drugim razmišlja Tatjana Jamnik.

Iztok Osojnik (1951) je diplomiral iz primerjalne književnosti, podiplomsko študiral v Osaki na Japonskem in doktoriral iz zgodovinske antropologije na Univerzi na Primorskem. Doslej je objavil več kot 30 avtorskih knjig poezije, nazadnje leta 2020 zbirki Poskus državnega udara pod pretvezo epidemije in Maraton puhlosti in nesmislov, šest romanov, številne znanstvene članke, zbirke esejev in študij ter znanstveno monografijo Somrak suverenosti (2013). Njegova besedila so objavljena v več kot 25 jezikih. Za svoje delo je prejel vrsto domačih in tujih nagrad, nazadnje leta 2018 velenjico - čašo nesmrtnosti. Prevaja predvsem pesniška, prozna, filozofska in alpinistična besedila.