Slovenija 13.5.2022 8:19

V mariborski Operi Rigoletto v režiji Piera Francesca Maestrinija

Maribor, 13. maja - Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bosta danes premierno uprizorila operno mojstrovino Giuseppa Verdija Rigoletto. V novi postavitvi v režiji Piera Francesca Maestrinija in pod taktirko Francesca Rose bodo v glavnih vlogah nastopili Marian Pop, Nika Gorič in Martin Sušnik.

Maribor. SNG Maribor. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Maribor.
SNG Maribor.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

"Posebej smo se posvetili dvojnosti duše naslovnega junaka, ki je po eni strani izjemno zlobna, saj je bil to edini način, da je invalidna oseba v tistem času lahko preživela, po drugi strani pa spoznavamo njegovo očetovsko ljubečo dimenzijo," pravi italijanski režiser Pier Francesco Maestrini, že dober znanec mariborskega opernega občinstva.

V mariborski Operi so doslej Rigoletta uprizorili že dvanajstkrat, prvič leta 1927 in nazadnje leta 2012.

"Čeprav boste na odru videli vso lepoto italijanske renesanse, scenografijo je inspirirala palača Pallazo del Te iz Mantove, kjer se zgodba odvija, in tudi kostumi so iz te dobe, bi težko rekel, da gre za klasično operno režijo. S celotno ustvarjalno ekipo smo se trudili pripraviti intenzivno gledališko izkušnjo, ki raziskuje temačne vidike tega obdobja in grozodejstev, ki so si jih privoščili nespodobni in nasilni tiranski oblastniki," je še povedal režiser.

Kostume je izdelal italijanski kostumograf Luca Dall'Alpi, pod scenografijo se podpisuje Juan Guillermo Nova.

Kot poudarjajo v SNG Maribor, velja Rigoletto še danes razumeti kot revolucionarno mojstrovino opernega skladatelja, ki si je z naslednjima dvema operama Trubadur in La traviata dokončno utrdil mednarodni ugled najpomembnejšega predstavnika italijanske opere.

"Da je Verdi z Rigolettom storil pomenljiv in pomemben korak naprej v smeri intenzivnejše glasbene drame, se kaže v lastni skladateljevi percepciji, saj je Verdi še vrsto let po praizvedbi 11. marca 1851 v beneškem gledališču La Fenice opero Rigoletto pojmoval kot svoje najboljše delo," so navedli.