Slovenija 13.5.2022 0:30

Sklenilo se bo 54. mednarodno blejsko srečanje pisateljev

Bled/Ljubljana, 13. maja - S festivalom Obrazi miru, ki bo potekal v Kropi, na Bledu, v Kranju in Ljubljani, se bo danes sklenilo 54. mednarodno srečanje pisateljev. Srečanje je potekalo v hibridni obliki, posvetili pa so ga aktualnim tematikam, kot sta vojna v Ukrajini in covid-19.

Ljubljana. Predsednica Slovenskega centra Pen Tanja Tuma. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Predsednica Slovenskega centra Pen Tanja Tuma.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Predsednica slovenskega Pena Tanja Tuma je pred koncem letošnjega srečanja za STA povedala, da je tokratno srečanje najbolj živahno srečanje v Mednarodnem Penu po pandemiji. Med drugim so gostili predsednika Mednarodnega Pena Burhana Sönmeza, ki je tudi predstavil svoj roman Istanbul, Istanbul. Ta je nedavno izšel tudi pri Cankarjevi založbi in tematizira trpljenje, mučenje in zapore, teme, ki so prevevale letošnje srečanje.

Tokratno srečanje po besedah Tanje Tuma poteka v senci vojne v Ukrajini ter groženj nove vojne, ki bi lahko segla tudi do nas, in v duhu tega so potekale tudi razprave znotraj članstva. V sredo so prisluhnili težavam Beloruskega centra Pen, ki že od lanskega poletja deluje v izgnanstvu, največ časa pa so posvetili predstavnici Ukrajinskega Pena Irini Starovojt.

Na srečanje sta bila povabljena tudi ruska delegata, ki pa nista pripotovala, verjetno zaradi strahu, da bi ju po vrnitvi imeli za tuja agenta ter ju preganjali, je še povedala Tuma.

Danes nameravajo udeleženci srečanja pripraviti pismo papežu Frančišku s prošnjo, naj intervenira za Juliana Assangea pri britanskih oblasteh. Pisateljsko srečanje pa bo zaključil literarni festival Obrazi miru, na katerem bodo sodelovali pesniki in pisatelji na štirih lokacijah: Mežnariji pri Kapelci nad Kropo, Knjižnici Bled, Knjižnici Kranj ter Mestni hiši v Ljubljani.

V sklopu omenjenega festivala bodo zvečer v ljubljanski Mestni hiši tudi predstavili antologijo poezije z naslovom Ob Žici, ki jo je skupaj s slovenskimi in ostalimi balkanskimi pesniki in pesnicami pripravil Hrvaški center Pen. Udeležence bosta nagovorila ljubljanski župan Zoran Janković in podpredsednik Mednarodnega PEN Boris A. Novak, osrednja tema dogodka bo begunski val in trpljenje beguncev na Balkanski poti.