Od blizu 15.5.2022 12:00

Festival v Cannesu v 75. izvedbi s spominom na ikone prejšnjega stoletja

pripravila Ksenija Brišar

Cannes, 15. maja - Filmski festival v Cannesu se bo v torek začel v 75. izvedbi. Po dveh letih pandemije bo zaznamovan z nostalgijo za prejšnjim stoletjem in njegovimi ikonami, kot so Maverick, David Bowie in Elvis Presley. V tekmovalnem programu bo 21 filmov ocenjevala žirija pod vodstvom francoskega igralca Vincenta Lindona. Nagrajence bodo razglasili 28. maja.

Francija, Cannes. Filmski festival Cannes. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Filmski festival Cannes.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V glavni konkurenci štirje dosedanji dobitniki zlate palme

Tekmovalni del festivala je na 21 filmov narasel po nekaterih dodatkih, v njem pa so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP štirje avtorji, ki so že prejeli zlato palmo. Švedski režiser Ruben Ostlund, ki jo je leta 2017 dobil za družbeno satiro Kvadrat, bo zastopan s filmom v podobnem duhu Triangle of Sadness. Japonski režiser Hirokazu Koreeda, ki je leto za njim slavil s Tatiči, pa v novem filmu Broker tematizira ljudi, ki odlagajo novorojence v "predale za dojenčke".

Vrnila se bosta tudi belgijska režiserja Jean-Pierre and Luc Dardenne, ena redkih, ki sta zlato palmo osvojila dvakrat, najprej leta 1999 za Rosetto, nato še leta 2005 za dramo Otrok. Predstavila bosta film Tori and Lokita o prijateljstvu afriških najstnikov, izgnanih v Belgijo. Še en zmagovalec je romunski režiser Cristian Mungiu, ki je leta 2007 slavil z dramo 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva. Tokrat bo tekmoval s filmom R.M.N., v katerem raziskuje etnične in politične napetosti v oddaljeni transilvanski vasi.

Tudi nekaj razvpitih imen in pet režiserk

V glavnem tekmovanju so tudi nekatera razvpita imena. Kanadski mojster grozljivke David Cronenberg bo tekmoval s filmom Crimes of the Future, v katerem so zaigrali Kristen Stewart, Lea Seydoux in Viggo Mortensen. Kontroverzni ruski režiser Kiril Serebrenikov, ki se Cannesa zaradi prepovedi potovanja doslej ni mogel udeležiti, pa naj bi v tretjem poskusu predstavil film Tchaikovsky's Wife o slavnemu skladatelju Čajkovskemu.

Pet tekmovalnih filmov je delo režiserk. Med njimi sta ena najbolj cenjenih francoskih filmark Claire Denis, ki se bo vrnila s trilerjem The Stars at Noon in Robertom Pattinsonom v glavni vlogi, ter ameriška režiserka Kelly Reichardt s filmom Showing Up, v katerem je nastopila Michelle Williams. Iz ZDA bo tudi režiser James Gray s filmom Armageddon Time, v katerem igrata Anne Hathaway in Anthony Hopkin. Posnel ga je iz nostalgije po svoji mladosti v New Yorku.

Na čelu žirije Vincent Lindon, častna nagrada Forestu Whitakerju

Pri izbiri predsednika žirije so organizatorji sledili tradiciji, da v jubilejnih izdajah počastijo francoske zvezdnike. Izbrali so Vincenta Lindona, ki je leta 2015 v Cannesu prejel nagrado za najboljšega igralca v filmu The Measure of a Man, lani pa je bil del ekipe zmagovalnega Titana Julie Ducournau.

Napovedal je, da si bodo prizadevali čim bolje poskrbeti za filme prihodnosti, ki "vsi nosijo isto skrito upanje poguma, zvestobe in svobode, z misijo, da premaknemo čim več žensk in moških s tem, ko nagovarjamo njihove skupne rane in radosti".

Dobitnik 75. zlate palme in zmagovalci ostalih nagrad bodo znani na zaključni slovesnosti 28. maja. Na torkovem odprtju festivala bo častno zlato palmo prejel ameriški igralec, producent, režiser in aktivist Forest Whitaker. Občinstvo v Cannesu ga je prvič videlo leta 1988 v filmu Clinta Eastwooda Bird, ki mu je za vlogo ameriškega jazzovskega saksofonista Charlieja Parkerja prinesel nagrado za najboljšega igralca. Direktor festivala Thierry Fremaux je njegovo filmografijo opisal kot "osupljivo in v celoti uresničeno".

Zunaj konkurence Tom Cruise, Presley, Bowie in Ukrajina

Eden najpomembnejših filmskih festivalov na svetu po pisanju AFP vedno išče ravnotežje med resno umetnostjo in zabavo s pokovko. Program zunaj konkurence bo tokrat v znamenju nostalgije za prejšnjim stoletjem. Filmski Maverick Tom Cruise bo na francoski rivieri pospremil evropsko premiero nadaljevanja njegove mega uspešnice iz leta 1986 Top Gun: Maverick.

V gibljivih slikah bodo oživele tudi tri glasbene legende. Avstralski režiser Baz Luhrmann bo premierno prikazal biografski film o Elvisu Presleyju, ki ga je odigral mladi Austin Butler. Vlogo njegovega menedžerja je prevzel Tom Hanks, ki bo po pričakovanjih drugi letošnji veliki gost.

Na sporedu bosta še dokumentarca Bretta Morgena o Davidu Bowieju in Ethana Coena o enem od začetnikov rock and rolla Jerryju Lee Lewisu. Festival bo sicer odprl netekmovalni film Z (Comme Z) Francoza Michela Hazanaviciusa.

V tem tednu so organizatorji sporočili še, da bodo prikazali tudi zadnji film litovskega režiserja Mantasa Kvedaraviciusa, ki so ga ruske sile prejšnji mesec ubile v Ukrajini. Antropolog po izobrazbi je tedaj snemal nadaljevanje dokumentarca Mariupolis o konfliktu v Donbasu. V obleganem Mariupolju je bila z njim zaročenka, ki je posnetke prinesla iz države.

Vojna v Ukrajini je po poročanju AFP postala eden od osrednjih delov festivala. Ukrajinski režiser Sergej Loznica bo prikazal film The Natural History of Destruction o bombardiranju nemških mest v drugi svetovni vojni. V tekmovalno sekcijo Posebni pogled pa se je uvrstil novinec Maksim Nakonečni s filmom Butterfly Vision o travmatiziranem veteranu iz zgodnjih spopadov v Donbasu.

Slovenija v stranskih programih

V rezidenčnem delu bo Slovenijo med šestimi mladimi režiserji zastopala Katarina Rešek - Kukla s prvencem v nastajanju Fantasy, ki izhaja iz njenega večkrat nagrajenega kratkega filma Sestre. Na filmski tržnici bo Slovenski filmski center (SFC) predstavil tri celovečerne filme bodisi na kraju samem ali preko spleta: prvenca Sare Kern Moja Vesna in Rahele Jagrič Pirc Vesolje med nami ter film Kapa Slobodana Maksimovića. Projekcije filmov so letos namenjene zlasti kupcem in distributerjem, so sporočili s SFC.