Slovenija 15.5.2022 9:00

Ivo Pogorelić na recitalu v CD s Chopinovo glasbo

Ljubljana, 15. maja - Priznani hrvaški pianist Ivo Pogorelić je v začetku leta pri založbi Sony Classical izdal ploščo, posvečeno glasbi poljskega skladatelja Frederica Chopina. Ob koncertni promociji albuma, ki ga je že vodila po nekaterih evropskih odrih, se bo nocoj ob 20. uri ustavil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD). Koncert je del zlatega abonmaja.

Pogorelić se je z edinstvenim glasbenim darom in inovativnim pristopom uveljavil kot eden najbolj izvirnih sodobnih glasbenikov. Slovi po nekonvencionalnih poustvaritvah, osupljivi tehniki in inovativnem pristopu k interpretaciji.

"Njegova drznost v odkrivanju novih razsežnosti glasbenega izraza se uresničuje v pianizmu visoke estetske vrednosti; ob tem je z evokativnimi poustvaritvami določil nove standarde pianistične interpretacije ter razširil obzorja razumevanja klavirske literature," so ob koncertu zapisali v CD.

Za njegov sloves je poskrbela udeležba na 10. Chopinovem mednarodnem klavirskem tekmovanju v Varšavi leta 1980, kjer je bil izločen pred zadnjim krogom iz nikoli povsem pojasnjenih razlogov. Kot anekdota se je ohranil protestni odhod članice žirije Marthe Argerich, ki ga je oklicala za genija, dogodek pa je razburkal svetovno glasbeno javnost.

Album s Chopinovo glasbo je izdal po 20 letih. S sporedom, ki je v celoti posvečen njegovim skladbam, v letošnji sezoni nastopa na evropskih in severnoameriških odrih.

Pogorelić je začel igrati klavir s sedmimi leti. Pet let kasneje je odšel v Moskvo, kjer je kasneje diplomiral na tamkajšnjem konservatoriju. Leta 1976 je začel študirati pri priznani gruzijski pianistki Alizi Kezeradze, ki ga je zaznamovala tako na umetniški kot osebni poti. Že s prvim nastopom v newyorški Carnegie Hall leta 1981 je začel zmagovito koncertno pot po svetovno znanih glasbenih odrih, kjer so bili njegovi nastopi razprodani.

Njegov repertoar obsega velikane klavirske glasbe, kot so Schumann, Brahms, Debussy, Ravel, Rahmaninov in Stravinski.

Nocojšnji Pogorelićev koncert je razprodan.