Slovenija 17.5.2022 6:00

Ivu Banu bodo izročili nagrado bert za življenjsko delo

Ljubljana, 17. maja - Igralec Ivo Ban bo nocoj v Slovenski kinoteki prejel nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske in televizijske igre. Podeljuje jo Društvo slovenskih režiserjev. Kot piše v obrazložitvi, je Ban eden tistih igralcev, katerega obraz in glas sta že dolgo in trdno zasidrana v slovensko kulturno zakladnico in kolektivni spomin.

Ljubljana. Igralec Ivo Ban. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Igralec Ivo Ban.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pred izročitvijo nagrade bodo na slovesnosti, ki jo pripravlja Slovenska kinoteka tudi v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom in Slovenskim filmskim centrom, prikazali komedijo iz obdobja informbiroja v bivši Jugoslaviji Moj ata, socialistični kulak. V filmu iz leta 1987 po scenariju Toneta Partljiča in v režiji Matjaža Klopčiča je Ban odigral vlogo Vanča.

V Društvu slovenskih režiserjev v obrazložitvi nagrade bert opozarjajo na impresivno število Banovih filmskih vlog - več kot 50 oz. skupaj s televizijskimi več kot 70. "A najglasneje govorijo Banove izvedbe same - raznovrsten in pisan niz mojstrsko upodobljenih likov," piše v obrazložitvi, v kateri so med drugim navedene njegova upodobitev uslužbenca Ota Kerna v filmu Odpadnik (Božo Šprajc, 1988), komična interpretacija prostodušnega Tujčka v Nasvidenje v naslednji vojni (Živojin Pavlović, 1980), vloga tovariša Jana v filmu Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica? (Karpo Godina, 1982).

"Pojavnost Iva Bana je na prvi pogled povsem vsakdanja, a prav zaradi te 'navadnosti', videza slehernika, se lahko preoblikuje in prelevi v malone kogarkoli. Seveda pa je pojavnost le platno, škarje imajo v rokah Banovi nadarjenost, izkušnje in predanost, vsi zavezani igralskemu poklicu," je med drugim še zapisano v obrazložitvi.

Ivo Ban se je rodil 19. maja 1949 v Slovenj Gradcu. Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je zaključil študij dramske igre leta 1972 z vlogo Vladimirja v uprizoritvi Beckettove igre Čakajoč na Godota. Za vlogo je bil nagrajen s študentsko Prešernovo nagrado. Po študiju je nastopal v SLG Celje in EG Glej, zelo hitro ga je odkrila tudi filmska kamera. Od leta 1975 pa vse do upokojitve leta 2016 je bil zaposlen v ljubljanski Drami, med letoma 2008 in 2011 je bil tudi njen ravnatelj.

Za svoje gledališke, filmske in radijske vloge je bil večkrat nagrajen. Prejel je osem Borštnikovih nagrad za igro ter Borštnikov prstan in Sterijevo nagrado. Za stvariteljske razsežnosti v filmskih vlogah je leta 1983 prejel nagrado Prešernovega sklada. Je tudi prejemnik Župančičeve nagrade Mesta Ljubljana, Severjeve nagrade in nagrade Zlata ptica ter več mednarodnih nagrad.

Društvo slovenskih režiserjev nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske in televizijske igre podeljuje od leta 2014. Prva prejemnica je bila igralka Štefka Drolc.