Svet 19.5.2022 5:00

Vrhunci letošnjega Berlinala junija na prostem

Berlin, 19. maja - Vsi, ki so februarja zamudili vrhunce mednarodnega filmskega festivala Berlinale, bodo to lahko nadoknadili junija v berlinskih kinematografih na prostem. Prireditev Berlinale Goes Open Air bo potekala od 15. do 29. junija. Gre za nadaljevanje tradicionalnega poletnega Berlinala, ki že od leta 2003 na prostem predstavlja izbrane festivalske filme.

Nemčija, Berlin. Logo filmskega festivala Berlinale. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Berlin.
Logo filmskega festivala Berlinale.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Ta že od leta 2003 na prostem predstavlja izbrane festivalske filme. Berlinale Goes Open Air ni nadaljevanje lanskega in edinstvenega Berlinale Summer Special, ki je bil povezan s pandemijo covida-19, so ob tem sporočili iz Berlina.

V sodelovanju s petimi berlinskimi kinematografi na prostem in filmskimi distributerji posameznih filmov bo tako od 15. do 29. junija v poletnem vzdušju na voljo izbor iz programa letošnjega filmskega festivala Berlinale. Na večer bodo pripravili po eno filmsko projekcijo. V posameznih primerih bodo predstavitev spremljale tudi filmske ekipe.

Berlinale Goes Open Air se bo začel s filmom Alcarras, dobitnikom letošnjega zlatega medveda, katalonske režiserke Carle Simon. V mednarodni javnosti priznana družinska drama se je izkazala za uspešnico občinstva, ko so jo v začetku maja začeli predvajali v španskih kinematografih. Celoten program Berlinale Goes Open Air bo objavljen 1. junija. Prodaja vstopnic se bo začela 3. junija.

"Festival Berlinale 2022 je kljub težkim razmeram zaradi pandemije covida-19 potekal februarja v živo. Uspeh festivala je bil pozitiven signal za filmsko industrijo in spodbuden znak za vse ljubitelje kulture. Z junijskim Berlinale Goes Open želimo ponovno povabiti na ogled filmov in v kino kot mesto za gradnjo skupnosti ter podpreti nemške filmske distributerje in kinematografe," sta ob tem sporočila vodstveni par Berlinala Mariette Rissenbeek in Carlo Chatrian.