Svet 27.5.2022 5:00

Glej s performativno instalacijo treh avtoric v Turčiji

Ljubljana, 27. maja - Gledališče Glej bo danes v turškem mestu Urla gostovalo s performativno instalacijo Lučke Centa, Urške Preis in Tery Žeželj z naslovom Območje tkanega prostora. Delo je nastalo v okviru mednarodnega projekta Boundary Crossing in združuje tri ustvarjalke z raznolikimi ozadji in izkušnjami, ki pred tem še nikoli niso sodelovale.

Ljubljana. Gledališče Glej. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gledališče Glej.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali v Gleju, je Območje tkanega prostora druženje ob kolektivnem tkanju prostora, iz katerega vznika začasna skupnost, in prakticiranje drugačne pozornosti.

"Vznika iz na novo vzpostavljene skupnosti treh ustvarjalk, ki se v ustvarjalni proces ne vključujejo preko jasno določenih funkcij, ampak si vse potrebne funkcije in odgovornosti delijo in preobračajo ter se tako druga od druge in skupaj nenehno učijo in od-učijo metod dela in sodelovanja."

Pri ustvarjanju je avtorice vodilo premišljevanje o mitu, ki pravi, da mora biti umetnost kritična, progresivna in avantgardna, ter zavedanje, da je poskus zavračanja mita vedno že kritika. Status in moč kritike sta v sodobni družbi zreducirana na status produkta in sovpadata s težnjami po nenehni proizvodnji.

"Zanka, v kateri se znajdemo, je spodbudila razmišljanje o razumevanju in pomembnosti napredka kot nečesa, kar je produkt patriarhalne kapitalistične družbe. Ta čas in dejavnosti meri linearno in nenehno zre naprej. Zaradi linearnega razumevanja časa in prostora družba nezavedno ustvarja destruktiven cikel delovanja," so zapisali v Gleju.

Kot so še dodali, so se ustvarjalke za razumevanje cikla kot načina skupinskega delovanja obrnile k opazovanju cikličnih, ponavljajočih se del, ki "temeljijo na skrbi in so skozi zgodovino patriarhata vedno spregledana in pripisana ženskemu spolu kot nekaj spolu naravnega in s tem manjvrednega".

Vsebino so soustvarili Büsra Albayrak, Serhat Gücüm in Robin Krijgsman. Mentorja sta bila Anja Pirnat in Marko Čeh, mentorsko podporo sta dala Branko Jordan in Barbara Poček.

Performativna instalacija bo v Turčiji v okviru omenjenega projekta doživela mednarodno premiero. V Sloveniji bo na ogled predvidoma jeseni.