Slovenija 17.5.2022 11:04

S filmom Boter začetek cikla Novi Hollywood v Kinodvoru

Ljubljana, 17. maja - V Kinodvoru bodo drevi predvajali kultni film režiserja Francisa Forda Coppole Boter, ki bo uvedel cikel Novi Hollywood v Kinodvoru. Ta bo do avgusta v kino dvorani na Kolodvorski in na Kongresnem trgu ponudil šest ameriških filmskih klasik. Druga - film Bonnie in Clyde v režiji Arthurja Penna - bo na sporedu prihodnjo nedeljo, 29. maja.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Prvima dvema klasikama bosta junija sledila Kitajska četrt Romana Polanskega in film Dobrodošli, Mr. Chance v režiji Hala Ashbyja, julija pa še Francoska zveza režiserja Williama Friedkina. Cikel bo 25. avgusta na Kongresnem trgu v okviru Letnega Kinodvora sklenil film Kabaret režiserja Boba Fossa.

"Izbor šestih naslovov ponuja izkušnjo ogleda teh filmov v kinu, torej na edini in izvorni način, kot si jih je bilo mogoče ogledati v času, ko so nastali. Predstavljajo majhen okrušek filmskega bogastva tega obdobja (1967-1980)," so zapisali v Kinodvoru.

Kot so poudarili, so navdih za cikel dobili pri prebiranju monografije Marcela Štefančiča, jr. Zadnji film 2.0, v kateri opisuje vzpon in propad novega Hollywooda, obdobja v zgodovini filma, ki je močno zaznamovalo filmsko industrijo in filmske ustvarjalce, predvsem pa filmsko kulturo in družbo v najširšem smislu. Kot so spomnili v Kinodvoru, so na podlagi Štefančičeve prejšnje knjige Če umrem, preden se zbudim pripravili cikel filmov noir.

Ob ciklu Novi Hollywood bo v galeriji Kinodvora na ogled razstava fotografij iz teh filmov, ki jih bodo spremljali filmski plakati iz zbirke Slovenske kinoteke. Številni ameriški filmi iz 70. let minulega stoletja so bili predvajani v tedanji Jugoslaviji, zato so distribucijska podjetja pripravila tudi plakate za njihovo promocijo. Danes so te tiskovine zanimiv del filmske dediščine in omogočajo vpogled v kinematografsko življenje filmov tedanjega časa, so še pojasnili v Kinodvoru.