Na hitro prelistano 21.5.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 21. maja - Pri založbi LUD Literatura so izdali zbirko kratkih zgodb avstrijske pisateljice Eve Menasse Živali za nadaljevalce, pri založbi Sanje pa roman britanske avtorice Susanne Clarke z naslovom Piranesi. Pri založbi Miš je izšla prva knjiga iz nove zbirke SuperVid - Past v razredu avtorja Žige Valetiča.

ŽIVALI ZA NADALJEVALCE - KRATKE ZGODBE IZPOD PERESA AVSTRIJSKE AVTORICE

Eva Menasse v zbirki kratkih zgodb Živali za nadaljevalce (2017), ki jih je prevedla Tanja Petrič, natančno razdeljuje medčloveške odnose, pri čemer svojo prozo mojstrsko dramaturško gradi, ima pa tudi odličen občutek za to, kdaj in kako zgodbe ustaviti. "Preprosto se iztečejo v nekaj, kar bo šele nastopilo. Morda. V nekaj, kar naj zapolni bralec s svojo domišljijo ali doživeto izkušnjo," so zapisali pri založbi.

V Berlinu živeča avstrijska prozaistka Eva Menasse (1970) sodi že dobro desetletje med odmevnejša imena sodobne evropske literature. Na knjižno prizorišče je z romanesknim prvencem Vienna stopila leta 2005, ko je bila že uveljavljeno ime v novinarskih vrstah. Prav v novinarstvu se je izurila v veščinah, ki odlikujejo tudi njeno literaturo: v senzibilnem opazovanju, smislu za podrobnosti in strnjenem izrazju. Za pričujočo knjigo je prejela avstrijsko nagrado za književnost.

PIRANESI - NOV HIPNOTIČEN ROMAN SUSANNE CLARKE

Avtorica uspešnice New York Timesa Jonathan Strange & Mr. Norrell je bralce po skoraj 16 letih razveselila z novim romanom, ki je deloma postavljen v vzporedno resničnost neskončnega, prastarega labirinta. Piranesijevo domovanje ni običajna zgradba: njene sobane so neskončne, hodniki se raztezajo v nedogled, stene hiše pa so obložene z nepreštevnimi edinstvenimi kipi. V labirintu dvoran je zaprt ocean - valovi bučijo po stopniščih, v trenutku nepozornosti preplavijo prostrane sobane in zalijejo nepozornega obiskovalca. A Piranesi se ne boji, saj razume tako plimovanje morja kot vzorec samega labirinta. Živi le zato, da bi z raziskavo prišel do dna svojemu nenavadnemu, čudesnemu domovanju.

V hiši pa prebiva še ena oseba, moški po imenu Drugi, ki dvakrat na teden obišče Piranesija in ga prosi za pomoč pri raziskovanju velikega in skrivnega znanja. Toda ko se Piranesi zagnano loti razpletanja skrivnosti nenavadnega sveta, nehote naleti na dokaze, ki razkrijejo zloveščo in strašno resnico. Ta njegov svet postavi na glavo in mu spodnese tla pod nogami, so vsebino romana, ki ga je prevedla Alenka Ropret, povzeli pri Sanjah.

PAST V RAZREDU - PRVA EPIZODA SUPERVIDA

Past v razredu je prva knjiga iz nove zbirke SuperVid. Glavni junak v uvodni zgodbi razvozla, kdo je zaslužen, da so slike sošolk in sošolcev končale v snegu. Vid je slaboviden, a hodi v običajno šolo in ima, kot pravi njegov dedek, tretje oko. Včasih zazna stvari, ki jih drugi ne, in tako stre tudi kakšen detektivski oreh, so zapisali pri založbi. Zgodbe, ki jih je ilustriral Jaka Vukotič, so namenjene učencem prvega in drugega triletja osnovne šole.