Svet 23.5.2022 6:00

Nemški muzej doprsni kip iz zbirke pripisal renesančni kiparki

München, 23. maja - Bavarski narodni muzej v Münchnu je enega od številnih marmornih doprsnih kipov, ki jih hrani v svoji zbirki, pripisal slavni renesančni kiparki Simone Bianco. V muzeju trdijo, da je kip le eden izmed peščice tovrstnih del po vsem svetu, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

"Kljub temu, da manjka del konice nosu, je virtuozna kakovost dela pritegnila oko in začetni sum se je potrdil," so sporočili iz Bavarskega narodnega muzeja.

"Klasične poteze, prefinjen izraz obraza in izjemno prefinjena pričeska pomenijo, da bi umetnica lahko bila le Simone Bianco," so zapisali v izjavi po tem, ko je eden od zaposlenih identificiral avtorico ženskega poprsja.

Simone Bianco se je rodila konec 15. stoletja, prvič pa je bila omenjena v začetku 16. stoletja v dokumentih v Benetkah. Znanih je le ducat njenih del. Kot naslednica Tullia in Antonia Lombarda je po podatkih avkcijske hiše Sotheby's odločilno vplivala na razvoj posvetnega beneškega portretnega kiparstva do leta 1530.

"Zgodba o doprsnem kipu v Bavarskem narodnem muzeju je zgodba o ponovnem odkritju redke mojstrovine beneške renesanse, dela, ki bi bilo danes senzacija na umetniškem trgu in bi lahko prineslo milijone," so še zapisali v muzeju.

Dva njena doprsna kipa so leta 2010 odkrili v muzeju umetnostne zgodovine na Dunaju.