Svet 23.5.2022 11:58

Cukrarni mednarodna arhitekturna nagrada Life Challenge 2022

Valencia, 23. maja - Ljubljanska Galerija Cukrarna je zmagala na mednarodnem arhitekturnem tekmovanju Life Challenge podjetja Baumit. Zmagovalce v šestih kategorijah so razglasili minuli teden v španski Valencii. Projekt ljubljanske galerije, ki ga je izvedel arhitekturni biro Scapelab, je strokovna žirija izbrala za najboljšo arhitekturno rešitev in fasado leta 2022.

Ljubljana. Prenovljena Galerija Cukrarna. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Prenovljena Galerija Cukrarna.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Najlepše in najbolj zanimive evropske arhitekturne rešitve, ki jih krasijo njihove fasade, v podjetju Baumit iščejo vsaki dve leti. Ljubljanska galerija Cukrarna je zmagala med 322 prijavljenimi projekti iz 23 držav, Ljubljana pa bo tako leta 2024 gostila naslednjo zaključno prireditev tega arhitekturnega bienala, piše v sporočilu za javnost.

Izmed prijavljenih projektov je mednarodna žirija letos izbrala po šest nominiranih projektov v šestih kategorijah: Enodružinska stavba, Večstanovanjska stavba, Nestanovanjska stavba, Toplotna oziroma energetska prenova, Zgodovinska prenova ter Struktura poudari obliko.

Ljubljanska Cukrarna je kandidirala v kategoriji Zgodovinska prenova. Stavbo so zgradili v prvi polovici 19. stoletja in je vrsto let propadala. Po uničujočem požaru leta 1858 je bila tudi zatočišče umetnikov slovenske moderne, kot so Dragotin Kette, Josip Murn Aleksandrov, Ivan Cankar in Oton Župančič, zato se je v nacionalni zavesti ohranila kot kulturni simbol. Je spomeniškovarstveno zaščitena.

Projekt njene prenove so izpeljali v arhitekturnem biroju Scapelab. Kot je v obrazložitvi zapisala strokovna žirija, je bila ključna ideja prenove Galerije Cukrarna odstraniti vse notranje strukture stavbe, ohraniti le zgodovinski ovoj in jo spremeniti v večnamenski prostor sodobne umetnosti. Danes je to "revolucionarno nov prostor v kulturni infrastrukturi Ljubljane in turistična znamenitost na robu mestnega središča, ki regenerira nekdaj zapuščeno mestno območje".

Med finalisti sta bila še dva slovenska projekta. V kategoriji enodružinskih stavb je bila nominirana opečnata hiša v ljubljanski Rožni dolini v izvedbi biroja Arhitektura. V kategoriji toplotne in energetske prenove pa je bil nominiran prenovljen Hotel Maestoso v izvedbi arhitektov družbe Enota, ki stoji ob vhodu v kobilarno Lipica.

Slovenski arhitekti so bili uspešni že na prejšnjih Baumitovih mednarodnih tekmovanjih. Leta 2016 so prejeli dve nominaciji in eno zmago v kategoriji ter leta 2018 zmagali v dveh kategorijah. Trije slovenski projekti pa so bili v finalnem izboru 2020/21, ko so v kategoriji večstanovanjskih zgradb zmagali LAB Arhitekti d.o.o. z oskrbovanimi stanovanji Murgle, navaja sporočilo za javnost.

V strokovni žiriji je bila letos tudi slovenska arhitektka Lenka Kavčič, ki je Cukrarno opredelila za velik arhitekturni dosežek. Ker je med številnimi prijavljenimi projekti vsako leto tudi nekaj slovenskih, to po njenih besedah dokazuje, da slovenski arhitekti sodijo v sam evropski vrh.

Podjetje Baumit, ki se ukvarja s fasadnimi sistemi, nagrade Life Challenge podeljuje vsaki dve leti. Prvič so jih podelili leta 2014 na Dunaju.