Svet 24.5.2022 5:00

V Atenah razstava o starodavnih judovskih koreninah

Atene, 24. maja - O izvoru Judov v Grčiji je znanega malo, a njihova prisotnost v tej državi sega stoletja nazaj. Judje so bili sestavi del starodavne grške družbe, razkriva nova razstava v Atenah, kjer so na ogled starodavni napisi, ki jih med več kot dve desetletij raziskav našel Judovski muzej Grčije.

Razstava z naslovom Kamnite poti - Zgodbe iz kamna: Judovski napisi v Grčiji, bo odprta do februarja prihodnje leto. V Judovskem muzeju je na ogled skupno deset napisov, v Epigrafskem muzeju še 29, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Na razstavi je med drugim grški napis, ki se nanaša na Jude, in je datiran med 300 in 250 let pred našim štetjem. Dragoceni kos so odkrili v svetišču blizu Aten in se nanaša na osvobojenega sužnja iz Judeje.

Po navedbah kustosov razstava dokazuje, da je bila grška družba vedno večkulturna in da ni prevladovala izključno grška pravoslavna vera. "Napisi ne lažejo," je za AFP dejala arheologinja Eleni Zavu iz Epigrafskega muzeja.

Ugotovitve razstave "kažejo na politični, umetniški, verski in gospodarski pomen judovskih skupnosti" v stari Grčiji, je še dejala Eleni Zavu.

Grška starodavna judovska skupnost, znana kot Romanioti, se je naselila predvsem v severozahodni regiji Epir na severozahodu Grčije in v mestu Janina. Sledili so sefardski Judje, ki so prišli iz Španije v 15. stoletju. Ti so se večinoma naselili v Solunu, ki je postal znan kot "balkanski Jeruzalem".

Do sedaj je bila najstarejša omemba judovskih sinagog, ko je apostol Pavel sredi prvega stoletja našega štetja obiskal Grčijo.

Prisotnost Judov v Grčiji je sicer potrjena že v četrtem stoletju pred našim štetjem, kar velja za eno od najstarejših zabeleženih verskih in kulturnih naselij v Evropi.

"Judovska skupnost je sestavni del grške identitete, dejstvo, ki je bilo stoletja prepogosto zanikano," je ob odprtju razstave za AFP povedal glavni grški rabin Gabriel Negrin. "To zgodovino je treba posredovati prihodnjim generacijam, da bi se borili proti nevednosti in predsodkom," je dodal.

V Grčiji trenutno živi okoli 5000 Judov. Približno 90 odstotkov prebivalstva predstavljajo pravoslavni kristjani. Ocenjujejo, da je med holokavstom v drugi svetovni vojni umrlo okoli 60.000 grških Judov, kar je približno 83 odstotkov predvojne skupnosti.

V Grčiji je antisemitizem globoko zakoreninjen. Obstajal je že pred drugo svetovno vojno, čeprav so različne skupnosti takrat večinoma mirno sobivale. V Grčiji so antisemitski občutki povezani z vplivno pravoslavno cerkvijo, ki Judom ni oprostila smrti Jezusa Kristusa. Lanska javnomnenjska anketa organizacije Action and Protection League je pokazala, da ima približno 36 odstotkov anketiranih Grkov negativna čustva do Judov.