Svet 29.5.2022 6:00

V Cannesu dokumentarni film ob 40. obletnici smrti nemške igralke Romy Schneider

Cannes, 29. maja - Nemška igralka Romy Schneider je umrla pred štirimi desetletji. Že za časa svojega življenja so se o igralki spletle številne legende. 40 let po smrti filmske ikone so na filmskem festivalu v Cannesu predstavili dokumentarni film, ki na novo osvetli filmsko zvezdo.

Romy, femme libre (Rommy, svobodna ženska) je naslov dokumentarnega filma. Ta prikazuje pogumno, odločno in svobodno žensko, ki je bila neodvisna tako zasebno kot umetniško v času, ko sta bila finančna in spolna avtonomija žensk še vedno predmet družbene razprave.

Igralkin portret filmskih ustvarjalk Lucie Caries in Clementine Deroudille je v nasprotju s tem, kakor so Romy Schneider pogosto prikazovali mediji takratnega časa kot krhko svetovno zvezdo in žrtev lastne usode. Bila je "prosti elektron", ženska, ki se ni bala vsega pustiti za seboj in začeti znova, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnila Clementine Deroudille.

Na vrhuncu svoje kariere je tako na primer leta 1958 zapustila Nemčijo, kjer je veljala za več kot le filmsko zvezdo, ter se odločila, da bo prvič odšla v Pariz, da bi sledila takrat še relativno neznanemu Alainu Delonu. Nemški tisk je v tem videl nekakšno izdajo njenega uspešnega filma Sissi. A sama si je že dolgo želela prekiniti s podobo habsburške cesarice Elizabete, ki jo je upodobila.

Romy Schneider je igrala v več kot 60 filmih in sodelovala z največjimi filmskimi imeni, kot so Luchino Visconti, Claude Sautet, Bertrand Tavernier in Costa-Gavras. Njen zadnji film je bil La Passante du Sans-Souci. Posnela ga je le leto dni po največji drami svojega življenja - poleti 1981 je med plezanjem ograje umrl njen 14-letni sin David.

Njena smrt 29. maja 1982, ko je bila stara 43 let, bo verjetno za vedno ostala skrivnost. Njen takratni partner, francoski filmski producent Laurent Petin, je zgodaj zjutraj našel igralko brez znakov življenja za njeno pisalno mizo. Uradni vzrok smrti je bilo srčno popuščanje. Poleg nje je ležalo nedokončano, lastnoročno napisano pismo.

Sprva so zakrožile govorice o samomoru, saj je bila Schneiderjeva znana, da je v velikih količinah uživala alkohol, uspavalne tablete in poživila. Obdukcije nisi nikoli opravili. Filmarki Lucie Caries in Clementine Deroudille, njun film o igralki temelji izključno na arhivskih posnetkih, ne verjameta v teorijo o samomoru. Ob tem spomnita na frazo, ki jo je Romy Schneider izrekla v francoščini: La facilite m'emmerde (Vse preprosto me dolgočasi).