Svet 25.5.2022 5:00

Libijski avtor Mohamed Alnas najmlajši dobitnik prestižne nagrade za arabsko leposlovje

Abu Dabi, 25. maja - Libijski avtor Mohamed Alnas je za svoj prvenec Kruh na mizi strica Milada letošnji dobitnik prestižne mednarodne nagrade za arabsko leposlovje. 31-letni Alnas je tudi postal najmlajši dobitnik te nagrade. Njegov roman raziskuje vloge spolov v zaprti družbi libijske vasi, v kateri prevladujejo moški, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Alnasov prvenec pripoveduje zgodbo o Miladu, ki si prizadeva živeti v skladu z definicijo idealne moškosti, vendar se šteje, da kot moški ni uspel, ko prevzame domača opravila, običajno rezervirano za ženske, ko njegova partnerka Zeinab dela in podpira družino.

Alnas, rojen leta 1991, je pred dvema letoma izdal zbirko kratkih zgodb z naslovom Modra kri. Kruh na mizi strica Milada je njegov prvi roman. Je prvi libijski avtor in najmlajši pisatelj, ki je prejel omenjeno nagrado. To podeljujejo od leta 2008 dalje.

Roman "ponuja globoko in natančno kritiko prevladujočih konceptov moškosti in ženskosti ter delitve dela med moškimi in ženskami ter njihovega učinka na psihološki in družbeni ravni. Spada v kategorijo romanov, ki postavljajo pod vprašaj kulturne norme o spolu," je povedal predsednik žirije za nagrado Šukri Mabkut.

Alnas bo prejel 50.000 ameriških dolarjev, prav tako bodo njegov roman prevedli v angleščino. Dodatnih 50.000 ameriških dolarjev razdelijo tudi med pet drugih avtorjev iz ožjega izbora. Nagrado financira emirat Abu Dabi, eden od sedmih emiratov, ki sestavljajo Združene arabske emirate (ZAE).

Alnasov roman je bil izbran iz ožjega izbora šestih. Drugih pet avtorjev, ki so se uvrstili v ožji izbor, je iz Egipta, Kuvajta, Maroka, Omana in Združenih arabskih emiratov. Vsak od njih bo prejel po 10.000 ameriških dolarjev.

Z nafto bogati Abu Dhabi, ki je najbogatejši od sedmih emiratov ZAE, je doslej sprejel vrsto ukrepov, da bi postal kulturno središče regije. Emirat tudi gosti muzej Louvre Abu Dabi.