Slovenija 24.5.2022 5:00

Za začetek Druge godbe Rodrigo Cuevas iz Španije

Ljubljana, 24. maja - S koncertom španskega glasbenika Rodriga Cuavasa, ki bo nastopil v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, se bo v Ljubljani začel mednarodni festival Druga godba. Ta se je v svoji 38. izdaji po dveh letih pandemije vrnil v svoj običajen majski termin. Do 30. maja bodo na različnih prizoriščih nastopili izvajalci iz 13 držav.

Program festivala so oblikovali Bogdan Benigar, Nika Vogrič Dežman, Senada Čorović, Ira Kolbezen in Zoran Pistotnik, kot prvo ime letošnje 38. izvedbe pa so izpostavili britansko zasedbo Sons of Kemet, ki je na Drugi godbi gostovala leta 2015 in danes velja za enega najvplivnejših plesno-jazzovskih bendov. Z njimi se bo festival v Kinu Šiška tudi sklenil.

Vmes bodo na različnih prizoriščih nastopili skupina UDU z glasbo sibirske Burjatije in litovske ravnice ter domača zasedba Brina, ki napoveduje nov album. Prišli bodo tudi argentinska pevka Juana Aguirre, maroško-francoska zasedba Bab L'Bluz, Pijan Slavej iz Severne Makedonije, ki se bo pridružil še slovenski skupini Jimmy Barka Experience, ter ameriška izvajalka Moor Mother s senegalskim glasbenikom Dudujem Kouatejem. V sodelovanju s ciklom Defonija na Metelkovi pa bo nastopil ameriški trobentač Nate Wooley s kvartetom Columbia Icefield.

Organizatorji so pripravili tudi t.i. slovenski dan, na katerem bodo v nedeljo v Klubu CD nastopili kvintet Gugutke, ki se posveča ljudskemu izročilu različnih predelov, Kristijan Krajnčan s projektom Zabučale gore, ki ga je premierno predstavil v Belgiji, ter Mala mestna muzika, ki izvaja besedila Vlada Žabota v uglasbitvah pianista Rudija Pančurja.

V spremljevalnem delu bo med drugim mogoče slediti pogovorom z nekaterimi izvajalci, delavnici burjatskega grlenega petja in okrogli mizi o spolni enakosti v glasbi.

Z dodatnimi štirimi koncerti se bo Druga godba junija vključila še v festival Ment v Ljubljani ter z dvema julija na mariborski Lent.