Slovenija 24.5.2022 9:51

Nagrade tantadruj tudi Andreju Vrhovniku, Matiji Ruplu in predstavi 52 hertzov

Koper, 24. maja - V Gledališču Koper so na podelitvi primorske gledališke nagrade tantadruj za življenjsko delo, ki jo je prejel režiser Dušan Mlakar, razglasili še tri dobitnike posebnih nagrad. Za posebne dosežke je tantadruja prejel kostumograf Andrej Vrhovnik, za igralsko stvaritev Matija Rupel in za najboljšo predstavo v celoti uprizoritev 52 hertzov.

Koper, Gledališče Koper. V Gledališču Koper so na podelitvi primorske gledališke nagrade tantadruj za življenjsko delo, ki jo je prejel režiser Dušan Mlakar, razglasili še tri dobitnike posebnih nagrad. Za posebne dosežke je tantadruja prejel kostumograf Andrej Vrhovnik, za igralsko stvaritev Matija Rupel in za najboljšo predstavo v celoti uprizoritev 52 hertzov. Foto: Nejc Fon, Mediaspeed

Koper, Gledališče Koper.
V Gledališču Koper so na podelitvi primorske gledališke nagrade tantadruj za življenjsko delo, ki jo je prejel režiser Dušan Mlakar, razglasili še tri dobitnike posebnih nagrad. Za posebne dosežke je tantadruja prejel kostumograf Andrej Vrhovnik, za igralsko stvaritev Matija Rupel in za najboljšo predstavo v celoti uprizoritev 52 hertzov.
Foto: Nejc Fon, Mediaspeed

Vrhovnik je tantadruja za posebne dosežke prejel kot kostumograf koprodukcijske predstave Gledališča Koper in Slovenskega stalnega gledališča (SSG) Trst Ptičja farma. Dober znanec vseh treh primorskih gledališč je pred devetimi leti prvo samostojno kostumografijo ustvaril v tržaškem teatru, v iztekajoči se sezoni pa sodeloval z vsemi tremi.

Ptičjo farmo Jere Ivanc v režiji Jake Ivanca je oblekel v pisano in razkošno perje. "Učinkovito ukrojeni kostumi spretno sledijo hitremu in burnemu dogajanju, vešče določajo like in predstavi vtisnejo nepozabno podobo," je presodila žirija, v kateri so bili Ivana Zajc, Ana Perne in Andraž Gombač kot predsednik.

Tantadruja za igralsko stvaritev je Rupel, član igralskega ansambla Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, prejel za vloge v treh predstavah: za naslovno vlogo v Čričku in temačnem občutku, upodobitvi Pina Mlakarja in Borisa Kidriča v predstavi In stoletje bo zardelo: Primer Kocbek ter za klovna v 52 hertzih.

Kot piše v utemeljitvi, Črička v režiji Ivane Djilas portretira "prikupno, duhovito, ravno prav prismuknjeno in obenem ganljivo". V predstavi Matjaža Bergerja je natančno oblikoval ključna sopotnika Edvarda Kocbeka: baletnika Pina Mlakarja z gibkostjo mladostnega optimizma, radovednosti in radoživosti, teže ulovljivega Borisa Kidriča pa je "od mladostne zagnanosti pravovernega partizana izostril do hladne pragmatičnosti in odrezave brezkompromisnosti strumnega politika". V predstavi 52 hertzov v režiji Mojce Madon je Rupel "žalostni klovn in obenem priljuden povezovalec predstave".

Predstava 52 hertzov, ki je prejela nagrado za najboljšo predstavo v celoti, je nastala po besedilu srbske dramatičarke Tijane Grimić Najbolj osamljen kit na svetu v prevodu Dijane Matković in v produkciji SNG Nova Gorica. Predstava izžareva mladost, odlikujejo jo izvrsten humor, igrivost, a hkrati izjemna globina, saj se ukvarja z zahtevnimi temami smrti, samote in razpada neke skupnosti. V pripovedi o družini se pred gledalcem zvrsti preplet zgodb, odmaknjene poetičnosti, iskrivih spominov, detajlov in drobnih dogodkov ter čistih emocij, piše v utemeljitvi.

Nagrade so podelili v nedeljo.