Slovenija 25.5.2022 14:44

Z Operno nočjo v Mariboru spomin na EPK v tem mestu

Maribor, 25. maja - Na mariborskem Glavnem trgu bo v petek Operna noč, ki jo v tem mestu prirejajo sedmo leto. Simfonični orkester, zbor in solisti Opere Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor pod taktirko Simona Krečiča bodo izvedli najbolj znane operne arije, s tem pa se bodo v mestu tudi spomnili desetletnice Evropske prestolnice kulture (EPK).

Maribor. Novinarska konferenca pred tradicionalno Operno nočjo. Umetniški direktor Opere SNG Maribor Simon Krečič. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Novinarska konferenca pred tradicionalno Operno nočjo.
Umetniški direktor Opere SNG Maribor Simon Krečič.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor. Novinarska konferenca pred tradicionalno Operno nočjo. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Novinarska konferenca pred tradicionalno Operno nočjo.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor. Novinarska konferenca pred tradicionalno Operno nočjo. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Novinarska konferenca pred tradicionalno Operno nočjo.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor. Novinarska konferenca pred tradicionalno Operno nočjo. Nekdanja direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Novinarska konferenca pred tradicionalno Operno nočjo.
Nekdanja direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Operna noč, ki je letos tudi preddogodek jubilejnega 30. Festivala Lent, nastaja v sodelovanju Opere SNG Maribor, festivala Ezl ek in Narodnega doma Maribor.

"Kot vedno, se bomo predstavili z našimi najboljšimi opernimi solisti, predstavili najbolj znane operne melodije, hkrati pa tudi napovedali prihodnjo sezono, za katero upamo, da bo spet tekla po starih tirnicah," je na današnji novinarski konferenci povedal umetniški direktor mariborske Opere Simon Krečič.

Poleg okoli 60-članskega simfoničnega orkestra in 42-članskega opernega zbora bodo nastopile solistke Sabina Cvilak, Valentina Čuden, Nika Gorič, Petya Ivanova in Andreja Zakonjšek Krt ter solist Martin Sušnik. Spored sestavljajo odlomki iz oper Puccinija, Verdija, Ponchiellija, Dvoržaka, Offenbacha in Delibesa.

Na Glavnem trgu bo na voljo okoli 1500 sedežev, hkrati pa bo tudi neposredni prenos koncerta na Radiu Maribor. Dogodek je za obiskovalce brezplačen, saj je po besedah direktorja SNG Maribor Danila Roškarja darilo meščankam in meščanom.

Spomnil je, da je Glavni trg le nadomestna lokacija, saj Operna noč izvorno spada v Mestni park. Na Glavni trg so jo preselili lani zaradi obnove osrednje promenade v parku. "Upamo pa, da se bomo naslednje leto lahko vrnili na originalno prizorišče, kjer so Mariborčanke in Mariborčani Operno noč vzeli za svojo," je povedal.

Z letošnjo Operno nočjo bodo tudi obeležili deset let, odkar je Maribor leta 2012 nosil naziv EPK. "Veseli me, da Maribor obeležuje desetletnico EPK z dogodkom, ki predstavlja vrhunsko umetnost in je namenjen vsem, je darilo meščankam in meščanom," je dejala direktorica nekdanjega zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer.

Prvi operni koncert na prostem, odprt za širšo javnost, so v Mariboru priredili prav leta 2012, a takrat na Trgu Leona Štuklja in pod naslovom Koncert pod zvezdami. "EPK je naziv, ki mestu ostane večno. V letu 2012 smo zastavili precej ambiciozne cilje, od katerih so se nekateri uresničili, mnogi verjetno ne. Zagotovo pa so se v tistem času detektirali potenciali v mestu, dali so se nastavki za sodelovanje v mestu in prepoznalo se je, da s sodelovanjem različnih institucij dobimo dodano vrednost," je še povedala.

V juniju in juliju bo Operna noč še v nekaterih drugih krajih. V Gaju nad Mariborom bo 24. junija, v Murski Soboti 25. junija in na Ptuju 1. julija.