Slovenija 26.5.2022 19:00

Nagrada desetnica Mateji Gomboc za knjigo Balada o drevesu

Ljubljana, 26. maja - Društvo slovenskih pisateljev je razglasilo nagrado desetnica za izvirno otroško in mladinsko leposlovje. Izmed desetih nominirancev jo je nocoj prejela Mateja Gomboc za knjigo Balada o drevesu, ki je po oceni žirije pretresljiva pripoved o ljubezni in smrti.

Socialno-psihološki mladinski roman bralca posrka v vrtinec mračnih, a tudi lepih trenutkov. Z veščim pisateljskim zamahom, ki ničesar ne izpušča in ničesar ne vsiljuje, avtorica zgodbo poda v vsej njeni kompleksnosti in s presunljivo natančnostjo, piše v utemeljitvi.

V romanu se prvoosebna pripovedovalka Ada, dijakinja 3. letnika gimnazije in nadarjena mlada violinistka, sooča z življenjem po samomoru svojega fanta Majka. "Poleg zanimive metaforike in izčiščenega sloga roman ponudi poglobljeni uvid v izjemno travmatično izkušnjo - pogosto je v mladinski književnosti tabu že smrt, za samomor pa velja to še bolj," je presodila žirija.

Žirijo so sestavljali Aksinja Kermauner kot predsednica ter Jana Bauer, Igor Bratož, Majda Koren in Magdalena Svetina Terčon. Nagrajeno delo, ki je izšlo pri založbi Miš, so izbrali izmed desetih nominirancev.

Mateja Gomboc, po izobrazbi profesorica slovenščine in italijanščine, je zaposlena na Škofijski klasični gimnaziji - Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani, kjer poučuje slovenščino. Od leta 2012 je pomočnica urednice otroške revije Mavrica.

Doslej je izdala slikanico Polonca, mala in velika, mladinski roman Ime mi je Jon, zbirko kratke proze Tinka 2, Kdo si pa ti? in roman Balada o drevesu. Dve njeni knjigi sodita v informativno-leposlovno literaturo, in sicer bonton Matic in Meta vsepovsod ter Matic in Meta za ohranitev planeta. Piše tudi leposlovje za odrasle, kamor sodita Dantejeva hiša in Pozneje se pomeniva, ter je avtorica več učbenikov in delovnih zvezkov za slovenski jezik za srednje šole.