Svet 26.5.2022 6:00

Pred 200 leti se je rodil francoski pisatelj Edmond de Goncourt

Pariz, 26. maja - Pred 200 leti se je rodil francoski pisatelj, kritik, založnik in zbiratelj umetnosti Edmond de Goncourt. Francoski pisatelj naturalistične smeri je pisal romane sam ter skupaj z bratom Julesom. Je tudi ustanovitelj Akademije Goncourt, ki vsako leto podeljuje po njem imenovano nagrado za književnost.

Ljubljana. Pisanje, literatura, pero, pisalo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisanje, literatura, pero, pisalo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Edmond Louis Antoine Huot de Goncourt se je rodil 26. maja 1822 v Nancyu na severovzhodu Francije. Njegova starša sta bila Marc-Pierre Huot de Goncourt in Annette-Cecile de Goncourt, rojena Guerin. Bila sta predstavnika nižjih aristokratov. Oba starša sta umrla, ko sta bila brata Goncourt še mlada.

Po materini smrti leta 1848 sta brata podedovala dohodek, ki jima je omogočil neodvisno življenje in sta se v celoti posvetila umetnosti. Brata Goncourt sta utelešala tip avtorskega tandema, ki v 19. stoletju ni bil nenavaden, in veljata za utemeljitelja literarne smeri naturalizma, je objavljeno na spletni strani Wikipedija.

Edmond de Goncourt je večji del svojega življenja z bratom Julesom sodeloval pri ustvarjanju umetniških kritik, v njunem obdobju razvpitega časopisa in kasneje pri pisanju več romanov. Med njuna najbolj znana dela sodi roman Germinie Lacerteux iz leta 1865, ki govori o življenju hišne pomočnice. Navdih sta dobila pri lastni hišni pomočnici Rose Malingre in njenem dvojnem življenju. Roman sodi med eno najzgodnejših del francoskega realizma, ki se ukvarja z delavskim razredom. Brata sta med drugim znana še po romanu Manette Salomon, v katerem sta opisala umetniško pot petih slikarjev v Parizu.

Edmond de Goncourt je umrl 16. julija 1896 v kraju Champrosay blizu francoske prestolnice Pariz. Pokopan je na pariškem pokopališču v Montmartreu.
V slovenščino sta prevedena njegova romana Dekle Eliza in Renee Mauperin.

V skladu s pisateljevo oporoko so po njegovi smrti leta 1900 ustanovili Akademijo Goncourt, združenje desetih literatov, ki vsako leto podeli Goncourtovo nagrado za književnost, ki velja za eno najpomembnejših v francoski književnosti. Nagrada znaša 10 evrov, vendar ima priznanje povsem druge finančne posledice, saj je nagrajenemu romanu zagotovljena visoka naklada in posledično dobra prodaja.