Slovenija 27.5.2022 5:00

Na mariborskem Glavnem trgu operne arije na prostem

Maribor, 27. maja - Na mariborskem Glavnem trgu bo nocoj Operna noč. Simfonični orkester, zbor in solisti Opere Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor pod taktirko Simona Krečiča bodo na koncertu na prostem izvedli najbolj znane operne arije, hkrati pa napovedali prihodnjo sezono mariborske Opere.

Maribor. Glavni trg v Mariboru. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Glavni trg v Mariboru.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

V Mariboru se bodo s tem tudi spomnili desetletnice Evropske prestolnice kulture (EPK) v tem mestu. Prvi operni koncert na prostem, odprt za širšo javnost, so v Mariboru priredili prav leta 2012, a takrat na Trgu Leona Štuklja in pod naslovom Koncert pod zvezdami.

Operna noč, ki je preddogodek jubilejnega 30. Festivala Lent, nastaja v sodelovanju Opere SNG Maribor, festivala Ezl ek in Narodnega doma Maribor in letos poteka sedmo leto. Pričela se bo ob 20.30 z odrom pred mestno hišo Rotovž, pred katerim bo na voljo okoli 1500 sedežev, hkrati pa bo tudi neposredni prenos koncerta na Radiu Maribor.

Dogodek je za obiskovalce brezplačen, saj je po besedah direktorja SNG Maribor Danila Roškarja darilo meščankam in meščanom.

Poleg okoli 60-članskega simfoničnega orkestra in 42-članskega opernega zbora bodo nastopile solistke Sabina Cvilak, Valentina Čuden, Nika Gorič, Petya Ivanova in Andreja Zakonjšek Krt ter solist Martin Sušnik. Spored sestavljajo odlomki iz oper Puccinija, Verdija, Ponchiellija, Dvoržaka, Offenbacha in Delibesa.

V juniju in juliju bo Operna noč še v nekaterih drugih krajih. V Gaju nad Mariborom bo 24. junija, v Murski Soboti 25. junija in na Ptuju 1. julija.