Slovenija 27.5.2022 8:00

V MGL nocoj premiera drame Samotna pot

Ljubljana, 27. maja - Na Mali sceni Mestnega gledališča Ljubljanskega (MGL) bo drevi ob 20. uri premiera drame Arthurja Schnitzlerja Samotna pot v prevodu Amalije Maček. Dramo o egoizmu, samoti, osamljenosti in različnih vrstah poslavljanja ter generacijskem prepadu je režiral Dorian Šilec Petek. Samotna pot je zadnja premiera MGL v letošnji sezoni.

Samotna pot se dogaja okrog leta 1900 na Dunaju. Akademik profesor Wegrat ima dva otroka v zgodnjih dvajsetih, Felixa in Johanno, in umirajočo ženo Gabriele. Felix je ravnokar za dva dneva prišel iz vojske, ki jo služi v Salzburgu, kjer je srečal nekdanjega očetovega sošolca, slikarja Juliana Fichtnerja.

Johanna je zaljubljena v pesnika Stephana von Salo. Von Sala, prav tako nekdanji Wegratov sošolec, je pred sedmimi leti izgubil ženo in hčerko. Skozi Dunaj potuje nekdanja igralka Irene Herms, ki je včasih igrala v dramah von Sale, Fichtner pa jo je pred pred leti upodobil na portretu. Ko se na Dunaj vrne Fichtner, se poti treh nekdanjih kolegov in njunih usodnih žensk Gabriele in Irene ponovno prekrižajo, na dan pridejo spomini in skrivnosti, so o vsebini predstave zapisali pri MGL.

Besedilo Samotne poti je pri adaptaciji doživelo nekaj sprememb. V osnovi gre za klasično dramo v petih dejanjih, ki so se je po besedah dramaturginje Eve Mahkovic zelo držali v osnovi, so pa posegli v besedilo in zrezali tisti balast, ki je vezan predvsem na dobo, v kateri je Schnitzler pisal. Tekst so tudi dopisali in v veliki meri temelji na Schnitzlerjevi noveli Umiranje, del je avtorski.

V predstavi profesorja Wegrata igra Jaka Lah, njegovo umirajočo ženo Gabriele Tjaša Železnik. Matej Puc je slikar Fichtner, Uroš Smolej aristokrat von Sala. Nina Rakovec igra nekdanjo igralko Irene Herms, Wegratovo hčerko in sina pa Klara Kuk in Domen Novak.

Pod scenografijo Samotne poti na odru MGL se podpisuje režiser Dorian Šilec Petek. Kostumografka je Tina Bonča, avtor glasbe je Laren Polič Zdravič. Luč je oblikoval Boštjan Kos, zvok Matija Zajc. Lektorsko delo je opravila Maja Cerar.