Slovenija 28.5.2022 9:00

Po dveletnem premoru ponovno Festival neodvisnega filma

Ljubljana, 28. maja - V Slovenski kinoteki danes in v nedeljo poteka Festival neodvisnega filma (FNF), ki so ga pripravili po dveletnem premoru. Vstopnice za vse projekcije festivala, ki je eden od temeljev letošnjega Tedna ljubiteljske kulture, so brezplačne. Na ogled je 19 filmov različnih žanrov. Na festivalu bodo podelili nagrade za najboljše filmske dosežke.

Letošnji FNF prinaša raznovrstno paleto slovenskih neodvisnih kratkih filmov in dolgometražni film. Na festival se je prijavilo več kot 110 filmov, tako da je bilo sestaviti program, kot priznava selektor letošnje izdaje Martin Draksler, kar precejšnji izziv.

"Naloge sem se lotil z vso odgovornostjo. Glede na lansko neizvedbo festivala zaradi vsem znanih razlogov sem letos pregledal bero kar dveh let produkcije, kar mi je v resnici delo otežilo, po drugi strani pa dalo več izbire pri sestavi programa, ki je letos s premikom v Kinoteko dobil novo, bolj jedrnato obliko festivala," je povedal Draksler.

Selektorjevo delo je obrodilo program, ki ga sestavlja 19 filmov različnih žanrov, form in stilov, kar, kot ocenjuje Draksler, kaže na pestrost slovenskega neodvisnega prostora.

V dveh dneh festivala se bodo zvrstili eksperimentalni, animirani, dokumentarni in igrani filmi - vsak ubira svojstven pripovedni pristop in poetiko, lotevajo se tako družbeno pomembnih kot osebno intimnih zgodb, nekateri pa so tudi duhoviti.

Draksler je pri sestavljanju programa iskal "predvsem izvirnost ideje in scenarija, dobre predstave igralcev, sporočilnost avtorja in jasno izvedbo, pri čemer sem skušal vedno misliti na gledalce in različne filmske okuse. Raznovrstnost programa tako mogoče ne sledi tematski rdeči niti, program je narejen predvsem z mislijo na pestro predstavitev zanimivih avtorjev. Nekateri od njih v neodvisni sceni ustvarjajo že nekaj let in jih boste prepoznali iz prejšnjih edicij Festivala neodvisnega filma ali kakšnih drugih festivalov, drugi pa letos premierno predstavljajo svoja dela".

Kot vsako leto, bodo ob koncu festivala podelili tudi nagrade za najboljše filmske dosežke. Nagrajence bo izbrala žirija v sestavi predsednik Žiga Čamernik ter Gaja Pöschl in Ana Ruter.

Danes bodo na ogled filmi Desire in You Vida Merčun, Profesionalna amaterja Emine Gazibera, Vožnja Aljaža Tepine in Tanite Rose, Robbery Cassette Vol. 2 Play again Matiasa in Petra Zemljiča, Zadnja Večerja Davida Beline, Ringlšpil Žige Kukoviča, Izboljševalec Matiasa Zemljiča, Ata in stol Maja Rebolj, Hashtag Activism: 2248 Sound Odyssey Aleša Gangla, Damajan, profesor prihodnosti David Lah in Aljaža Tepine.

V nedeljo so na programu Tobačni spomini Manca Filak, Vdor Matevža Jerman in Nika Novak, Kajenje ubija Jerce Oblak, Komaj čakam, da prideš Tomaža Groma, Alternativa Luke Jurinčiča, Lava Lučka Aljoše Toplaka, Do takrat pa... Borija Levskega, Spominjanje Jana Fabrisa ter Ujeta Roka Bohinca.

FNF je doslej potekal v jesenskih mesecih, a so se organizatorji letos odločili, da ga prestavijo v pomladni termin, saj po besedah producenta JSKD za filmsko dejavnost Matjaža Šmalc, jesen poplavlja s filmskimi festivali. Festival se je preselil in svoje novo domovanje našel v dvorani Slovenske kinoteke.

Kot so zapisali organizatorji, ima pojem neodvisnega filma dva obraza. V okoljih z razvito filmsko industrijo in prevladujočo kinematografijo, ki duši vsako drugačnost, gre za male, od velikih neodvisne producente, ki imajo pomembno vlogo pri uveljavljanju bolj avtorskega pristopa k filmski ustvarjalnosti. V produkcijsko manj razvitih okoljih, kot je tudi slovensko, pa mislijo bolj na neodvisne avtorje kot neodvisne producente.

"Tu gre za filmsko ustvarjalnost, ki svojega mesta ne išče v prevladujoči kinematografiji, ampak oblikuje svojo posebno nišo," so še zapisali.

Festival v v sodelovanju s Slovensko kinoteko prireja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.