Svet 27.5.2022 13:03

V češkem Zlinu svetovna premiera Gajin svet 2 Petra Bratuše

Ljubljana, 27. maja - Na 62. mednarodnem filmskem festivalu za otroke in mladino v češkem Zlinu je bila danes svetovna premiera filma Gajin svet 2 režiserja Petra Bratuše. V program svetovne otroške filmske panorame sta se se uvrstila dva slovenska celovečerno igrana filma, poleg Gajinega sveta 2 še božični celovečerni film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića.

Ljubljana. Režiser filma Gajin svet Peter Bratuša. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser filma Gajin svet Peter Bratuša.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

V mednarodni program kratkih animiranih filmov za otroke so se poleg tega uvrstili Spacapufi: Žiže v režiji Jaka Ivanca, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra, ki je sofinanciral vse filme.

Družinska romantična komedija Gajin svet 2 v slovenske kinematografe prihaja letos septembra. V Zlinu je na programu še prihodnji torek in sredo.

Filma Kapa, ki je na festivalu v Zlinu na programu v ponedeljek, si bo slovensko občinstvo lahko ogledalo letos pozimi. Spacapufi: Žiže so bili na programu festivala v četrtek. Predvajali jih bodo še v nedeljo, je razvidno iz programa festivala, ki je objavljen na njihovi spletni strani.

Gajin svet 2 je nadaljevanje priljubljene družinske romantične komedije o pogumni in navihani Gaji. V drugem delu 14-letna Gaja živi v ločeni družini. Sooča se z nevoščljivimi sošolci, doživi vdor v osebni profil na družabnem omrežju in spozna, kaj pomeni pravo prijateljstvo. Kljub temu, da so počitnice in se Gaja z očetom in najstniško sestro Teo odpelje v kamp na morje, se dopust še ne začne. Gaja s pomočjo svojega prijatelja Matica in policijskega inšpektorja reši lastnika bara pred izsiljevalci, spet poveže družino in s pomočjo prijateljev, mame in Eme, Gajine učiteljice saksofona, osreči tudi očeta.

V filmu igrajo Uma Štader, Sebastian Cavazza, Matej Zemljič, Enej Černe Berčič, Neža Smolinsky, Bojan Emeršič, Primož Pirnat, Ajda Smrekar, Lotos Vincenc Šparovec, Gitica Jakopin, Jurij Zrnec, Katarina Čas in drugi.

Scenarij za film sta napisala Špela Levičnik Oblak in režiser. Pri filmu sodelujejo še direktor fotografije Dominik Istenič, montažer Jan Lovše, oblikovalec zvoka Borut Berden, scenograf Miha Ferkov, kostumografka Vesna Černelič in oblikovalka maske Nataša Sevčnikar. Glasbo za film je napisal Sebastjan Duh. Producenta filma sta Peter Bratuša in Jaka Pokorn iz produkcijske hiše Felina Films, koproducenta filma sta RTV Slovenija in Studio Ritem.

Prvi slovenski božični film Kapa pripoveduje zgodbo devetletnega dečka Erika, ki mora zaradi problematičnih staršev živeti v mladinskem domu, in sedemletne Lučke, ki prihaja iz dobro situirane družine. Ker je božič, oba otroka upata, da se jima bodo izpolnile najbolj skrite želje. Erik bi rad božični večer preživel s svojimi starši, Lučka pa si zaželi mlajšo sestrico in psa. Po spletu okoliščin se srečata in skupaj doživita pravo božično pustolovščino, ki v eni sami noči prinese izpolnitev njunih želja, a ne čisto tako, kot sta pričakovala.

V glavnih vlogah nastopata mlada Gaj Črnič in Kaja Podreberšek, ki se jima pridružujejo Ajda Smrekar, Mojca Fatur, Frano Mašković in Rene Štur. V filmu igrajo tudi Klemen Slakonja, Zala Đurić Ribič, Mila Maksimović, Tilen Kolbe, Emil Kulović, Jernej Kuntner, Klemen Klemen, Jaka Fon, Lotos Vincenc Šparovec, Nina Valič, Primož Pirnat in številni drugi.

Scenarij za film je napisala Saša Eržen, direktor fotografije je Sven Pepeonik, producentka je Ida Weiss iz produkcijske hiše Senca Studio. Pri filmu sodelujejo tudi montažer Jurij Moškon, skladatelj Michal Novinski, scenografinja Mateja Medvedič, kostumografinja Carmen di Pinto, oblikovalka maske Eva Uršič, snemalec zvoka Arnaud Mellet in direktorji filma Matija Kozamernik, Stefan Milović in Tibor Keser.

Koproducenti Kape so Wady Films iz Luksemburga, Objectif s Slovaške in Studio Dim s Hrvaške. Film so poleg Slovenskega filmskega centra in RTV Slovenija finančno podprli tudi Luksemburški filmski sklad, Hrvaški avdiovizualni center, Slovaški avdiovizualni sklad, hrvaška javna televizija HRT, slovaška javna televizija RTVS, evropski sklad Eurimages, evropski program Ustvarjalna Evropa - Media program, ministrstvo za javno upravo in regionalni sklad Re-Act. Tehnično podporo je nudil filmski studio Viba film.

Spacapufi: Žiže bodo občinstvo popeljali v čarobno pisano goščavo, kjer se spacapufi nažirajo s slastnimi žižami. Nekega dne z grozo ugotovijo, da so vsa drevesa do konca obrali. Skozi temačni gozd se odpravijo do starega Pufa iskat nove sadeže. Na poti se spoprijateljijo s Pajkom, ta pa jih odpelje do bujnega žižjega vrta.

Scenarij sta napisala režiser Ivanc in Nina Ivančič. Glasove v filmu so posodili Jernej Kuntner, Katja Šoltes, Lotos Vincenc Šparovec in Vesna Pernarčič. Glavni animator je Žan Flaker Berce, sodelovali so še animatorji Luka Kastelic, Luka Drobnič, Iztok Šuc Hribar, Samo Homšak, Marko Lavrin in Luka Ivartnik. Direktor fotografije je Nejc Saje, avtor glasbe Davor Herceg, scenograf Natan Esku, oblikovalec zvoka Sašo Kalan. Producent filma je Strup produkcija, producentka Viva Videnović.

Mednarodni filmski festival za otroke in mladino v češkem Zlinu, ki je bil ustanovljen leta 1961, se je začel v četrtek in bo potekal do 1. junija.