Slovenija 28.5.2022 8:30

V mariborski Dvorani Union tekmovanje Naša pesem

Maribor, 28. maja - V Dvorani Union v Mariboru se danes začenja 27. državno tekmovanje odraslih pevskih zasedb Naša pesem. Na bienalnem tekmovanju odraslih pevskih zborov se bodo pomerili najboljši slovenski pevski zbori, ki jih bo ocenjevala mednarodna žirija.

Tekmovanje Naša pesem je po navedbah Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) izjemnega pomena za ohranjanje in razvoj kakovosti zborovskega petja pri nas. "Pri tem ni nezanemarljivo dejstvo, da je bil za vse v tujini že uveljavljene slovenske zasedbe prav nastop na Naši pesmi ključen za njihovo nadaljnjo mednarodno uveljavitev," so sporočili.

Ker želijo po izteku pandemije omogočiti nastop čim več zborom, je Naša pesem 2022 vsebinsko prilagojena. Potekala bo namreč kot tekmovanje in kot revija.

Tekmovanje se bo sklenilo v nedeljo s podelitvijo plaket, priznanj in nagrad. Podelili bodo nagrade za najboljše zbore in najboljše izvedbe skladb, nagrajeni pa bodo tudi posamezniki, ki so prispevali k organizaciji in razvoju Naše pesmi, ter posamezniki z zborovskega področja, ki bodo prejeli Gallusove plakete in listine za leta 2019-2021.

Prejemnika Gallusove plakete sta v letu 2020 Matej Penko, v letu 2021 pa Barbara Kovačič. Med prejemnike Gallusovih listin za leto 2019 so se zabeležili Zdravko Novak, Patrick Quaggiato in Vito Primožič, v letu 2020 pa Aleš Marčič.

V okviru tekmovanja bo potekala tudi predstavitev jubilejne dokumentarne izdaje ob 50-letnici Naše pesmi z naslovom Musica, noster amor! Naša pesem 50 let: 1970-2020. Izdaja vsebuje zgodovinski pregled, pogovore z vidnejšimi osebnostmi ob 50-letnici tekmovanja, arhivske fotografije in pregled podatkov za vseh 50 let Naše pesmi.