Na hitro prelistano 4.6.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 4. junija - Pri založbi Litera so izdali roman Simone Klemenčič Hiša brez ogledal, pri založbi Umco pa knjigo, ki jo podpisujejo Daniel Kahneman, Olivier Sibony in Cass R. Sunstein z naslovom Hrup: Zakaj tako slabo presojamo. Izšla je tudi knjiga Železne stopnje o nastanku heavy metala v Sloveniji skozi intervjuje in fotografije, ki jih je zbral Denis Brnčič.

Ljubljana. Naslovnica knjige Železne stopinje. Foto: Brnčič & M Agency

Ljubljana.
Naslovnica knjige Železne stopinje.
Foto: Brnčič & M Agency

HIŠA BREZ OGLEDAL - ROMANESKNI PRVENEC SIMONE KLEMENČIČ

V Hiši brez ogledal bralec spremlja zgodbo Suzane, žene enega ključnih politikov Zveze, nove državne tvorbe sredi Evrope, v kateri vlada trda roka. Zakon in družinsko življenje trčita ob težave, svet, zdaj ukleščen v polarni mraz, pa zajame še kuga. Napeta in igriva pripoved s priokusom Dekline zgodbe si zastavlja vprašanja o retradicionalizaciji, ekološki kataklizmi in pandemični realnosti, so vsebino romana povzeli pri založbi.

Simona Klemenčič je jezikoslovka, pedagoginja in pisateljica. Diplomirala je iz primerjalnega slovanskega jezikoslovja in primerjalnega indoevropskega jezikoslovja na ljubljanski Filozofski fakulteti, kjer je leta 2005 tudi doktorirala. Zaposlena je v etimološki sekciji Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša pri ZRC SAZU. Je pobudnica in vodja slovenske akcije Beseda leta. Hiša brez ogledal je njen romaneskni prvenec.

HRUP - KNJIGA O NEVARNOSTIH HRUPA PRI ODLOČANJU

Trije profesorji, avtorji številnih uspešnic in strokovnjaki na svojem področju Daniel Kahneman, Olivier Sibony in Cass R. Sunstein so skupaj napisali Hrup, knjigo o prelomnih ugotovitvah, zakaj se ljudje napačno odločajo ter kako obvladati tako hrup kot kognitivno pristranskost.

V knjigi avtorji pojasnjujejo, kako zaradi hrupa pride do napak na številnih področjih, tako v zdravstvu, pravu, gospodarskih predvidevanjih, varnosti hrane, forenzičnih vedah, varščini, zaščiti otrok, strategijah, pregledu uspešnosti in izbiri osebja. In čeprav na hrup naletimo povsod, kjer se ljudje odločajo, se tako posamezniki kot organizacije praviloma ne menijo za njegovo vlogo pri presojah in dejanjih.

Knjiga Hrup prinaša veliko izvirnega razmišljanja, sloni pa na natančnem raziskovanju kot že knjigi Razmišljanje, hitro in počasno in Nudge (Dregljaj), ki sta se znašli med uspešnicami na seznamu časnika New York Times. Pričujočo knjigo je prevedel Samo Kuščer.

ŽELEZNE STOPNJE - KNJIGA, KI OHRANJA SPOMIN NA AKTERJE HEAVY METALA V SLOVENIJI

Knjiga Železne stopinje je izšla po istoimenskem dokumentarnem filmu, ki je bil leta 2018 pod okriljem RTV Slovenija posvečen zgodovini domače metal scene. Gre za prvo in edino knjigo, ki opisuje nastanek heavy metala in njegove subkulture v Sloveniji. V njej so zbrani intervjuji z vsemi pomembnejšimi akterji takratne scene v 80. letih, podkrepljeni s še neobjavljenimi fotografijami iz tistega časa. Med njimi so skupine Pomaranča, Lene kosti, Sarkasm, Mary Rose, Turbo in druge.

Pod avtorstvo knjige se podpisuje Denis Brnčič, dolgoletni spremljevalec scene, ki ga je po lastnih besedah motilo, da se je po nastanku urbane oziroma alternativne kulture običajno omenjalo le Pankrte in Laibache, metal scena pa je bila nekoliko spregledana. Tako je po filmu, v katerem je 40 akterjev zaradi formata in dolžine filma lahko spregovorilo le na kratko, veliko neobjavljenih zgodb in pripetljajev iz tistega časa objavljeno v tiskani obliki, s katero želijo ohraniti v spominu obstoj te scene. Založnik knjige je Brnčič & M Agency.