Slovenija 3.6.2022 10:12

Na Odru pod zvezdami LGL premiera predstave Slišati morje

Ljubljana, 3. junija - Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) bo na Odru pod zvezdami drevi premierno uprizorilo predstavo Saške Rakef Slišati morje. V interaktivni lutkovni predstavi za predšolske otroke so malčki povabljeni, da najprej s starši in nato bolj in bolj samostojno raziskujejo estetsko izkušnjo potopljenosti v odmerjene vizualne, taktilne in zvočne vtise.

Vizualni, taktilni in zvočni vtisi jih celostno objamejo in pričarajo izkušnjo podmorske dogodivščine, so pred premiero zapisali v LGL.

Morska vila otroke postopoma vodi od enega koščka zvočne sestavljanke do drugega, od vsakdanjega vrveža do najglobljih pritajenih morskih zvokov, ki terjajo odprta ušesa in poslušanje z dlanmi. Otroci postanejo raziskovalci - dopuščeno jim je, da skupaj z morskim tokom plešejo, pojejo, se gibajo, tipajo in odkrivajo čarobni svet z vsem telesom in čutili.

Poetični register, s katerim otroka nagovarjajo morska bitja ter mu na posreden način razkrivajo skrivnost potopljenosti v čutno sfero, ki je vir ustvarjalnosti in skrivnost prepletenosti vsega bivajočega, boža in spodbuja z melodijo in ritmom govora. Lutke, ki jih srečuje na poti, so simpatične, včasih čudaške živali, nekatere so človeku podobne, druge čisto drugačne od njega, a prav vsaka je na svoj način veličastna in čuva delček morske sestavljanke, brez katere morje ne bi bilo popolno.

Otroci krepijo svojo sposobnost poslušanja in aktivno prispevajo lasten glas, ki lahko pomaga s hrupom razrvanemu morju, da se ponovno uglasi, da ponovno postane harmoničen prostor srečanja. Srečanja delfinov, ki se zaradi zvočnega onesnaževanja ne najdeta, ter srečanja otrok in staršev v skupni ustvarjalni dogodivščini, so še zapisali v LGL.

Saška Rakef podpisuje koncept in režijo, za glasbo in oblikovanje zvočnega prostora je poskrbela Bojana Šaljič Podešva, dramaturgija je Pia Brezavšček, strokovna sodelavka Katarina Kompan Erzar. Za likovno podobo lutk je poskrbela Zala Kalan, scenografija je Petra Veber, kostumografija Tončica Knez, oblikovanje svetlobe ima na skrbi Andrej Hajdinjak.

Igrajo Maja Kunšič, Asja Kahrimanović Babnik, Sonja Kononenko, Zala Ana Štiglic in Ana Hribar.

Predstava je namenjena otrokom od tretjega do šestega leta.