Svet 5.6.2022 5:00

V berlinskem Muzeju fotografije razstava Hollywood

Berlin, 5. junija - V Muzeju fotografije v Berlinu je na ogled razstava z naslovom Hollywood. Referenčna točka razstave so dela nemško-avstralskega fotografa Helmuta Newtona, ki je za različne revije fotografiral številne znane igralce in igralke, režiserje in glasbenike. Ob njegovih so na ogled dela še 13 fotografov na temo Hollywooda.

Na razstavi, ki jo je pripravila Fundacija Helmuta Newtona, so z deli zastopani Eve Arnold, Anton Corbijn, Philip-Lorca diCorcia, Michael Dressel, George Hoyningen-Huene, Jens Liebchen, Ruth Harriet Louise, Inge Morath, Helmut Newton, Steve Schapiro, Julius Shulman, Alice Springs in Larry Sultan, piše na spletni strani muzeja.

Kot še piše, se Newtonova fotografska dela pogosto sklicujejo na film in celo citirajo določene prizore, denimo iz filmov Alfreda Hitchcocka. Od 60. let minulega stoletja nekatere njegove modne fotografije v kadriranju delujejo kinematografsko, od 70. let naprej njegovi portreti delujejo kot filmski posnetki. V 80. in 90. letih je fotografiral igralke in igralce na filmskem festivalu v Cannesu.

Skupinska razstava s podobami sledi čarom Hollywooda. Preko njih je mogoče dobiti vpogled v javno in zasebno življenje zvezdnikov, na njih videti vile bogatih in lepih, oboževalce ter prizore iz ozadja, kot so denimo filmski rekviziti v studiih. Razstava se na eni strani z izborom del ozira na 100 let Hollywooda, hkrati je njen pogled povsem sodoben in se poklanja počasi izginjajočemu sijaju celotne dobe. Filmska pripoved se na njej nadaljuje s fotografskimi sredstvi, še piše na spletni strani muzeja.

Razstava bo na ogled do 20. novembra.