Slovenija 3.6.2022 9:18

Na Otoku ljubezni z Mursko sago poklon Feriju Lainščku in obletnici Beltincev

Beltinci, 3. junija - Na Otoku ljubezni v Ižakovcih bodo danes proslavili ponatis Murske sage Ferija Lainščka, ki med slovensko bralstvo znova prinaša njegova romana Ločil bom peno od valov in Murišo. Ob tem se bodo poklonili avtorju knjige in Prešernovemu nagrajencu za življenjsko delo, reki Muri ter 700. obletnici prve pisne omembe Beltincev.

Črna na Koroškem. Slovenski pesnik in pisatelj Feri Lainšček. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Črna na Koroškem.
Slovenski pesnik in pisatelj Feri Lainšček.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Prireditev se bo začela ob 17. uri, slavnostnemu sprejemu avtorja bo sledil pogovor o knjigi, ki ga bo vodila Blažka Müller, na odru pa se mu bosta pridružila tudi avtorica spremne besede Ignacija Fridl Jarc in interpret Ivan Lotrič, ki bo prebral nekaj odlomkov.

Kot so zapisali pri Beletrini, ki pripravlja dogodek, Murska saga združuje dva romana, Ločil bom peno od valov in Murišo, iz katerih odseva skrivnostni in magični svet ob Muri v obdobju od konca prve do začetka druge svetovne vojne.

Bolečina in trpljenje, ki tem krajem nista tuja, sta pomemben motiv Lainščkovih del, dotakne pa se ju tudi v Murski sagi. Roman Ločil bom peno od valov se na ozadju konca prve svetovne vojne skozi oči mlade Elice osredini na vzpon njenega starejšega moža, murskosoboškega preprodajalca zlata Ivana. Roman sledi zgodbi nedolžnega dekleta brez pričakovanj, ki se prelevi v žensko, ki pobegne od svojega moža, ker ji ni nudil sreče, kot jo je pričakovala.

V romanu Muriša pa se prekmurska saga nadaljuje ob začetku druge svetovne vojne, ko mladi inženir Julijan Spransky gradi most na reki Muri na Petanjcih, ki ga pozneje poruši jugoslovanska vojska. Zgodovinska freska dramatičnega časa pa je le ozadje za pretresljivo ljubezensko zgodbo med Julijanom in Zinaido, katere hrepenenje in strast zaznamuje temačna skrivnost.

Častni pokrovitelj dogodka je beltinski župan Marko Virag, nastopila pa bo glasbena skupina Prašnati.