Slovenija 6.6.2022 10:25

Brane Zorman med tremi prejemniki nagrade palma ars acustica

Ljubljana, 6. junija - Slovenski eksperimentator Brane Zorman je z delom Duh dreves / Dotik med tremi prejemniki nagrade palma ars acustica. Nagrajeno zvočno delo spekulira o zvočni komponenti življenja dreves in prevprašuje preplet posameznega dela rastline s kolonijo organizmov in skupnostjo gozda.

Kot je zapisano v sporočilu za javnost, so izmed dvanajstih del člani skupine EBU Ars acustica izbrali pet finalistov. Med njimi je bil, drugič odkar tekmovanje poteka, slovenski predlog, ki ga je predlagalo uredništvo Programa Ars - delo Braneta Zormana Duh dreves / Dotik.

Vrh letošnjega tekmovanja je bil izenačen, zmagovalci so kar trije, med njimi Zorman s svojo bioakustično stvaritvijo, nastalo na podlagi zvočne instalacije, predvsem pa po dvoletnem vztrajnem snemanju mikrozvokov dreves in rastlin, v upanju, da bi ob njih na novo premislili naš odnos do okolja, ki ga imamo za samoumevnega. Poleg Zormana sta priznanje prejela še delo v produkciji Češkega radia Nekoč je Enea vtaknil jabolčno peško v moje uho - humorna dramatizirana razprava o zvoku in izkušnji poslušanja - avtorja Elie Morettija, in pa delo z naslovom To, kar ni - iskanje zvočnega vstajenja v apokaliptičnih narativih, brazilskega dua Fronte Violeta in igralke Marte Kiss Perrone v produkciji nemškega radia Kultur.

Zorman je ob nagradi povedal, da je izjemno vesel in počaščen. Izpostavil je, da nagrado razume kot nagrado celotnemu širokemu področju bioakustike, piše v sporočilu za javnost.

Zvočno delo Duh dreves / Dotik spekulira o zvočni komponenti življenja dreves in prevprašuje preplet posameznega dela rastline s kolonijo organizmov in skupnostjo gozda. Zvočni posnetki dajejo glas življenju drevesa v njegovem letnem in življenjskem ciklu, ki se začne in konča s tišino. Tišino pred spomladanskim pretokom drevesnih sokov in tišino po uničenju zaradi klimatskih sprememb, suše, požarov.

Zorman namenja posebno pozornost dotiku drevesa; kot obliki skrbi in zavedanja sobivanja z rastlinami in destruktivnemu dotiku okoljskega uničenja. Od zvokov dotikanja debla, drgnjenja vej, drobljenja odpadlega lubja, listov, vetra v krošnjah, vode, ki napaja korenine, avtor zvočno prehaja skozi fizični obstoj drevesa. Vse tja do lomljenja vej, podiranja dreves in ognja, ki kot opozorilo pred prihajajočo sušo grobo zareže v habitat gozda.

Delo Duh dreves / Dotik je nastalo v produkciji zavoda Cona za galerijo Steklenik. Po dveh letih poglobljenega umetniškega raziskovanja so bile 8-kanalna zvočna kompozicija, zvočna instalacija ter avtorska knjižica umetnika, z dnevniškimi zapisi iz snemalnih odprav ter poglobljeno razlago koncepta, prvič predstavljene občinstvu na odprtju pred Švicarijo maja lani.

Od takrat je delo gostovalo na R.o.R festivalu 2022, trenutno pa je zvočna instalacija razstavljena v +MSUM, v okviru skupinske razstave Zasilni izhod, ki bo na ogled do 11. septembra, še piše v sporočilu za javnost, ki so ga posredovali s Programa Ars.

Prix palma ars acustica je mednarodno tekmovanje, ki ga organizira skupina Euroradio Ars Acustica. Namenjeno je promociji in nagrajevanju produkcije avtorjev v svetu Ars acustica: radijske umetnosti, zvočne umetnosti, medijske umetnosti, besedilnih zvočnih kompozicij, elektroakustične glasbe, elektronike, live elektronike itd, piše na spletni strani EBU.