Slovenija 6.6.2022 11:12

Na 21. Lirikonfestu že znani trije od četverice lavreatov

Velenje, 6. junija - Na 21. Lirikonfestu, ki se bo v Velenju pričel v torek, sklenil pa v četrtek, so že znani trije od četverice lavreatov. Mednarodno Pretnarjevo nagrado bo tako prejel Nemec Matthias Goritz, krilato želvo Irena Cerar, Lirikonov zlat 2022 pa Aleš Mustar. Prejemnik osrednje festivalne nagrade Velenjica-časa nesmrtnosti pa bo znan v četrtek.

Kot so sporočili iz Velenjske knjižne fundacije, bo lavreat osrednje festivalne nagrade čaša nesmrtnosti 2022, ki je bienalna, izbran po predstavitvenih pesniških branjih in festivalnem omizju debatnih refleksij ter razglašen v četrtek zvečer na slavnostni akademiji Poetična Slovenija 2022.

Festivalna nagrada Velenjica-čaša nesmrtnosti, ki jo od leta 2006/2007 na akademiji Poetična Slovenija podeljuje Velenjska knjižna fundacija oz. Lirikonfest Velenje, je vseslovenska književna nagrada za vrhunski desetletni pesniški opus za odrasle v 21. stoletju. Opus pomembno zaznamuje novejšo umetniško literaturo in je v zadnjih desetih letih avtorsko izkazan z najmanj dvema pesniškima zbirkama za odrasle v slovenskem jeziku in najmanj enim samostojnim knjižnim prevodom poezije za odrasle ter v zadnjih treh letih z najmanj eno predstavitvijo v festivalni antologiji Lirikon21 oz. z branjem na Lirikonfestu.

Sosvet za nagrado pri izboru nagrajenca vrednoti tudi avtorjevo celovito osebnostno držo ter prepoznavnost v slovenski ali mednarodni kulturno-umetniški javnosti.

Nagrada vsebuje umetniški bronasti kip akademskega kiparja Jurija Smoleta in festivalno listino. Med letoma 2013 in 2018 je bila pospremljena z nagradno knjižno izdajo 50 izbranih pesmi iz nagrajenčevega desetletnega pesniškega opusa za odrasle v 21. stoletju. Od leta 2019 je nagrada ponovno denarna v višini 3000 evrov, od leta 2021 pa nagrajenec še zasadi oz. posveti drevo v Gaju poezije Velenje, ki je posvečen Lirikonfestovim lavreatom oz. vrhunski slovenski poeziji 21. stoletja.

Večletni glavni pokrovitelj nagrade je velenjska občina, v programu Lirikonfesta pa jo sofinancira javna agencija za knjigo.

Devetnajstič bodo letos podelili častni naslov ambasador poezije, slovenske književnosti in jezika - mednarodno Pretnarjevo nagrado. Prejel jo bo nemški pesnik, pisatelj, dramatik, prevajalec, mednarodni literarni posrednik in profesor kreativnega pisanja Matthias Goritz.

Vrhunec Goritzevega posredniškega dela za slovensko poezijo predstavlja doslej najbolj obsežna antologija slovenske poezije 20. in 21. stoletja v nemških prevodih, ki bo izšla spomladi 2023 in bo s preko 40 predstavljenimi slovenskimi pesnicami in pesniki osrednji gradnik slovenske predstavitve v Frankfurtu prihodnje leto.

Šestič bo podeljena vseslovenska festivalna nagrada krilata želva za najboljši slovenski potopis, knjižno objavljen v preteklem letu. Nagrado bo prejela slovenska potopiska Irena Cerar za potopis Potepuški okruški.

Že šestnajstič pa bo podeljeno tudi mednarodno prevajalsko priznanje - plaketa Lirikonov zlat za najtehtnejše festivalne prevode novejše poezije za odrasle. To nagrado bo letos prejel slovenski književni prevajalec Aleš Mustar za vrhunske slovenske prevode dveh sodobnih pesnikov iz romunščine - Diane Iepure in Romana Serbana.