Slovenija 8.6.2022 9:00

V prestolnici se začenja festival Junij v Ljubljani

Ljubljana, 8. junija - Na Kongresnem trgu v Ljubljani se bo začel festival Junij v Ljubljani. Do 21. junija bo ponudil gledališke, glasbene in plesne predstave ter vpogled v produkcijo javnih kulturnih zavodov in nevladnih organizacij s področja umetnosti. Festival bodo odprle glasbene skupine ljubljanskih osnovnih šol.

Ljubljana. Festival Junij v Ljubljani. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festival Junij v Ljubljani.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Odprtje bo tudi v znamenju dobrodelnosti v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije. Ob nastopu pevske skupine Rock mulčki, ki se ji bodo pridružili znani slovenski glasbeniki, bodo zbirali sredstva za program Pomežik soncu.

Do 21. junija se bodo na večernem odru zvrstili koncert opernih arij, duetov in zborov, na katerem bosta nastopila Jure Počkaj in Mojca Bitenc z moškim zborom Slovenske filharmonije, plesno-glasbeni spektakel zasedbe Afrofonija pod vodstvom koreografinje Maše Kagao Knez, koncerta Papirniškega pihalnega orkestra Vevče in ljubljanske world music jazz skupine Bossa de Novo in muzikal Mestnega gledališča ljubljanskega Boljši svet.

Potekal bo tudi finale natečaja Kina Šiška za srednješolske glasbene ustvarjalce Špil liga, na ogled pa bo še zaključna predstava državnega tekmovanja gledaliških skupin, Impro lige.

Koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija 17. junija bo hkrati otvoritveni dogodek 34. mednarodnega festivala Imago Sloveniae, 21. junija pa bo Kongresni trg s festivalom Junij v Ljubljani eno od prizorišč praznika glasbe, tradicionalnega dogodka v okviru svetovne iniciative Fete de la Musique, ki bo potekala po ulicah in trgih več slovenskih mest.

V dopoldanskem in popoldanskem delu Junija v Ljubljani se bodo zvrstile otroške in mladinske prireditve. Obisk festivala je brezplačen.