Slovenija 9.6.2022 6:00

Ob mednarodnem dnevu arhivov opomin na pomen arhivske kulturne dediščine

Ljubljana, 9. junija - Arhivi po vsem svetu danes obeležujejo mednarodni dan arhivov in s tem opozarjajo na pomen arhivov in arhivske kulturne dediščine. Arhiv RS bo letošnji praznik arhivov obeležil z odprtjem gostujoče razstave Napoleonova cesta v Dalmaciji - Cesarska cesta št. 5 Državnega arhiva v Zadru. Pokrajinski arhiv Maribor je pripravil razstavo o Lentu.

Ljubljana. Stavba Arhiva RS. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stavba Arhiva RS.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Razstavo Napoleonova cesta v Dalmaciji - Cesarska cesta št. 5 bodo v Arhivu RS odprli ob 13. uri. Razstavo, ki prikaže prispevek francoske uprave k izgradnji ceste mreže v Dalmaciji, je Državni arhiv v Zadru pripravil leta 2019. V novi postavitvi sta avtorja Denis Martinović in Karolina Ražov z arhivskim gradivom, ki ga hrani Arhiv RS, temo razširila na celoten potek t. i. cesarske ceste št. 5, državne ceste najvišje kategorije, s katero so želele francoske oblasti v času Ilirskih provinc (1809-1813) povezati kraje med njihovo prestolnico Ljubljano in najjužnejšim delom Budvo, so zapisali v Arhivu RS.

Z gradnjo cestnih povezav v dalmatinskem zaledju je začela že avstrijska uprava v letih 1797-1805, bolj pospešeno pa so se dela nadaljevala po letu 1805, ko je Dalmacija pripadla Italijanskemu kraljestvu in tako postala del francoskega cesarstva. Za gradnjo cest je bila odgovorna posebna Uprava cest in mostov z obsežnim aparatom, ki jo je vodil glavni inženir Jean-Louis Blanchard, dela so se financirala deloma iz državnega proračuna in z davki, k delu pa je bilo s tlako zavezano tudi lokalno prebivalstvo.

Na odprtju bosta zbrane nagovorila tudi francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Ferrari in hrvaški veleposlanik v Sloveniji Boris Grigić. Razstava bo na ogled do 30. septembra.

Pokrajinski arhiv Maribor pa bo v sklopu mednarodnega arhivskega dneva in 30. Festivala Lent ob 17. uri v Sodnem stolpu odprl razstavo Življenje na Lentu nekoč - Vse poti vodijo na Lent: utrinki preteklosti. Kot so zapisali, je preteklost najstarejšega dela mesta Maribor, Lenta, zelo razgibana in raznolika. Vse poti iz središča mesta namreč vodijo k prostoru ob Dravi, ki predstavlja pomembno mestno veduto.

Razstava odgovarja na vprašanja, kakšne so bile nekoč poti na Lent, kako so bili videti Splavarski, Žički, Minoritski in Mesarski prehod ter Pristaniška, Vojašniška in Dravska ulica v preteklosti ter katera imena so imele ulice in kako so se ta skozi zgodovino spreminjala. Prikazuje fotografske utrinke uličic in trgov, Pristana in Sodnega stolpa. Fotografije na razstavi so del zbirke fotografij in razglednic ter gradbene fototeke fonda Zavod za urbanizem Maribor, ki jih hrani Pokrajinski arhiv Maribor. V sklopu odprtja bo potekal tudi voden ogled po razstavi z avtorico Sabino Lešnik.

Mednarodni dan arhivi obeležujejo od leta 2008; 9. junija 1948 je bil namreč na pobudo organizacije Unesco v Parizu ustanovljen Mednarodni arhivski svet, nevladna organizacija, ki združuje arhive in arhivska strokovna združenja ter ima prek 1900 članov iz 199 držav.