Slovenija 9.6.2022 12:45

Arjan Pregl tokrat s slikami na meji čiste likovnosti in družbene kritike

Ljubljana, 9. junija - V GalerijaGallery bodo drevi odprli razstavo Arjana Pregla z naslovom Podobe, ki prihajajo. Umetnik se predstavlja z novim ciklom slik, ki so začele nastajali lansko jesen. Slike se nahajajo na meji čiste likovnosti in prevpraševanja možnosti angažiranega slikarstva, so zapisali v galeriji.

Naslov razstave Podobe, ki prihajajo, nakazuje, da je razstava mišljena kot uvod v obširnejšo razstavo, ki se bo zgodila naslednje leto v večjem razstavišču, istočasno pa se naslov navezuje tudi na množice podob in mentalnih predstav, ki dnevno prihajajo do nas, še toliko bolj v zadnjih mesecih, so naslov postavitve pojasnili v galeriji.

V slikah se, kot piše v opisu razstave, na igriv način prepletajo izrazito eksplicitni prizori nasilja, seksualnosti, družbenih vrenj, krvi in solzivca na eni strani, s poudarki na formi, barvi in slikarski obdelavi površine na drugi strani.

Kot zanimivost v galeriji navajajo, da ena od slik nosi naslov Postfaktična abstrakcija, kar je neposredna asociacija na postslikarsko abstrakcijo, na slikarsko gibanje, ki je kakršnokoli navezavo na družbeno realnost potisnilo iz slike.

Arjan Pregl sodi v generacijo slovenskih slikarjev, rojenih v prvi polovici 70. letih, ki so po zaključenem študiju na ljubljanski akademiji za likovno umetnost začeli delovati v poznih 90. letih. Pri ustvarjanju posega na več področij - poleg slikarstva, grafike in ilustracije tudi na področje literature.

V svojih umetniških delih se odziva na vsakodnevna socialno-politična dogajanja doma in po svetu, pri tem pa uporablja najrazličnejše tehnike in poskuša prikazati svoje mnenje o situaciji na humoren in ironičen način.