Svet 13.6.2022 5:00

V Umetnostnem muzeju Basel razstava o Picassovi fascinaciji nad El Grecom

Basel, 13. junija - Znano je, da je bil španski umetnik Pablo Picasso fasciniran nad deli El Greca. Razstava v Umetnostnem muzeju Basel priča o tem, da se je Picasso z El Grecom ukvarjal še intenzivneje in dlje, kot se je domnevalo doslej. Nanj se ni skliceval le do modrega, temveč tudi v poznejših ustvarjalnih obdobjih.

Barcelona, Španija. Muzej umetnika Pabla Picassa v Barceloni. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Barcelona, Španija.
Muzej umetnika Pabla Picassa v Barceloni.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Vplivi El Greca so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa vidni tudi v Picassovih kubističnih slikah in še pozneje.

Razstava v Baslu združuje približno 30 parov del obeh umetnikov. Dialog med njima je eden najzanimivejših v zgodovini umetnosti, so zapisali v muzeju. Poleg približno ducata del iz lastne zbirke muzeja so v razstavo vključene umetnine, ki so si jih izposodili iz muzejev in zasebnih zbirk po vsem svetu.

Picasso (1881-1973) je v svojem izjemno plodovitem ustvarjalnem življenju prešel več faz. Realističnemu obdobju (1895-1901), v katerem je uporabljal močne barve, je sledilo modro obdobje s slikama La vie in Stari kitarist. Rožnato obdobje (1904-1906) zaznamujeta sliki La toilette in Gertrude Stein. V obdobju kubizma (1906-1925) so nastale slike Avignonske gospodične, Sedeči akt, Aficionado in Harlekin ter kolaži. Sledilo je obdobje neoklasicizma z elementi nadrealizma (1925-1945), v katerem je denimo nastala slika Ples, nato pa čas intenzivnega ukvarjanja z grafiko, kiparstvom in keramiko.

El Greco (1541-1614) se je rodil kot Domenikos Theotokopoulos na Kreti in je najprej odšel v Benetke in Rim, nato v Španijo. Dosegel je slavo, vendar je bil po smrti sprva pozabljen. Po navedbah muzeja je imel mladi Picasso pomembno vlogo pri renesansi El Greca na začetku 20. stoletja.

Razstava je v Baslu na ogled od 11. junija.