Slovenija 10.6.2022 9:04

Na 21. Lirikonfestu Velenjico-čašo nesmrtnosti prejel Marjan Pungartnik

Velenje, 10. junija - Na 21. Lirikonfestu v Velenju je v četrtek osrednjo nagrado festivala Velenjica-časa nesmrtnosti prejel pesnik Marjan Pungartnik za vrhunski desetletni pesniški opus za odrasle v 21. stoletju. Mednarodno Pretnarjevo nagrado je prejel Nemec Matthias Goritz, krilato želvo Irena Cerar, Lirikonov zlat 2022 pa Aleš Mustar.

Ljubljana. Knjige. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Nagrada Velenjica-čaša nesmrtnosti, ki jo od leta 2006/2007 na Akademiji Peotična Slovenija podeljuje Velenjska knjižna fundacija, je vseslovenska književna nagrada za vrhunski desetletni pesniški opus za odrasle v 21. stoletju, ki pomembno zaznamuje novejšo umetniški literaturo in je v zadnjih desetih letih avtorsko izkazan z najmanj dvema v slovenskem jeziku knjižno objavljenima vrhunskima pesniškima zbirkama za odrasle in najmanj enim samostojnim knjižnim prevodom poezije za odrasle ter v zadnjih treh letih z najmanj eno predstavitvijo v festivalni antologiji Lirikonfesta.

Sosvet za nagrado Velenjica pri izboru nagrajenca vrednoti tudi avtorjevo celovito osebnostno držo ter prepoznavnost v slovenski ali mednarodni kulturno-umetniški javnosti.

Nagrada vsebuje bronasti kip akademskega kiparja Jurija Smoleta in festivalno listino. Med letoma 2013 in 2018 je bila pospremljena z nagradno knjižno izdajo 50 izbranih pesmi iz nagrajenčevega desetletnega pesniškega opusa za odrasle v 21. stoletju. Od leta 2019 je nagrada ponovno denarna v višini 3000 evrov, od leta 2021 pa nagrajenec še zasadi oz. posveti drevo v Gaju poezije Velenje, ki je posvečen Lirikonfestovim lavreatom oz. vrhunski slovenski poeziji 21. stoletja.

Devetnajstič so letos podelili častni naslov ambasador poezije, slovenske književnosti in jezika - mednarodno Pretnarjevo nagrado. Prejel jo je nemški pesnik, pisatelj, dramatik, prevajalec, mednarodni literarni posrednik in profesor kreativnega pisanja Matthias Goritz.

Vrhunec Goritzevega posredniškega dela za slovensko poezijo predstavlja doslej najbolj obsežna antologija slovenske poezije 20. in 21. stoletja v nemških prevodih, ki bo izšla spomladi 2023 in bo s preko 40 predstavljenimi slovenskimi pesnicami in pesniki osrednji gradnik slovenske predstavitve na knjižnem sejmu v Frankfurtu prihodnje leto.

Šestič je bila podeljena vseslovenska festivalna nagrada krilata želva za najboljši slovenski potopis, knjižno objavljen v preteklem letu. Nagrado je prejela slovenska potopiska Irena Cerar za potopis Potepuški okruški.

Že šestnajstič pa je podeljeno tudi mednarodno prevajalsko priznanje - plaketa Lirikonov zlat za najtehtnejše festivalne prevode novejše poezije za odrasle. To nagrado je letos prejel slovenski književni prevajalec Aleš Mustar za vrhunske slovenske prevode dveh sodobnih pesnikov iz romunščine - Diane Iepure in Romana Serbana.