Slovenija 13.6.2022 13:40

Izšla dopolnjena izdaja knjige Andreja Hrauskyja Plečnikova arhitektura v Ljubljani

Ljubljana, 13. junija - V sozaložništvu Muzeja in galerije mesta Ljubljane (MGML) in Galerije Dessa je izšla dopolnjena izdaja knjige Andreja Hrauskyja Plečnikova arhitektura v Ljubljani. Kot je za STA povedal Hrausky, so vanjo vključena nova odkritja, poleg tega so se od izida prve knjige nekatere stvari spremenile in jih je bilo potrebno komentirati.

Zgodba nastanka vodnika po Plečnikovi Ljubljani sicer po Hrauskyjevih besedah sega v 80. leta minulega stoletja. Že ko je bila leta 1986 velika razstava o Jožetu Plečniku v razstavišču Centre Pompidou v Parizu, so v okviru revije Arhitektov bilten (AB) razmišljali, da ni nobenega vodiča po Plečnikovi arhitekturi. Leta 1996 je nato Galerija Dessa izdala knjigo Plečnikova Ljubljana, ki so jo podpisali trije avtorji, poleg Hrauskyja še Janez Koželj in Damjan Prelovšek. Kot je povedal Hrausky, je bil vodič osnova, saj je bilo v tistem času najprej sploh potrebno popisati vsa Plečnikova dela.

Ko je bil pred desetimi kot zunanji sodelavec povabljen k pripravam za vpis Plečnikovih del na Unescov seznam svetovne naravne in kulturne dediščine, se mu je odprl dostop do vseh arhivov, kjer je lahko po mili volji raziskoval in odkril veliko novega. V sozaložništvu Galerije Dessa in MGML je nato v jubilejnem Plečnikovem letu 2017 izšel njegov vodnik po Plečnikovi Ljubljani, ki je vključeval nova spoznanja in vseboval še več fotografij.

Ker pa je bil že lani jeseni razprodan, predvsem tujci so v Plečnikovi hiši kupovali angleško verzijo, so se odločili, da v letošnjem Plečnikovem letu, ko obeležujemo 150-letnici arhitektovega rojstva, izdajo ponatis. A kot pravi Hrausky, ponatis odpre možnost za popravke, vključitev novih odkritij, marsikaj pa se je tudi spremenilo in potrebuje komentar - denimo nova streha nad Križankami.

Dopolnjena izdaja vodnika tako prinaša kar nekaj dopolnitev: poleg novega, osveženega uvodnika, priročnega seznama vseh Plečnikovih del, vpisanih na Unescov seznam svetovne dediščine ter jasne označitve teh del v knjigi, preoblikovanja nekaj strani in dopolnitve slikovnega gradiva, je avtor knjigo dopolnil kar s tremi novimi Plečnikovimi deli.

"Za dve smo šele zdaj lahko dokazali Plečnikovo avtorstvo, eno pa je bilo šele nedavno postavljeno. Malokdo ve, da je Plečnik postavil kip kralja Aleksandra, izdelal ga je Nikolaj Pirnat, v veži Ljubljanske univerze, ki se je tedaj po njem tudi imenovala. Šele zdaj smo našli pismo predsednika akademije, ki je Plečniku naročil oblikovanje spominske plošče na stavbi, v kateri je živel France Prešeren. Od lani pa Grajski hrib krasi rekonstrukcija Plečnikovega čebelnjaka, ki ga je Plečnik zasnoval za vrt v Masarykovi letni rezidenci v Lanyih pri Pragi," je pojasnil Hrausky.

Kot je še povedal, so besedila ob Plečnikovih arhitekturah dvodelna; najprej so predstavljeni podatki o nastanku, ki jim sledijo razlage o arhitektovih kreativnih odločitvah. Kot poudarja Harusky, je namreč Plečnik najmočnejši prav v tem, da je vsako stvar na novo premislil. "Ni se zadovoljil s tem, da preko reke naredil most. Naredil je Tromostovje, Šuštarski most kot trg na vodilih, Trnovski most pa je z drevesi oblikoval kot park pred cerkvijo," je povedal.

Dopolnjeno izdajo knjige, ki je izšla pod častnim pokroviteljstvom slovenske nacionalne komisije za Unesco, so opoldne predstavili v Plečnikovi hiši na Karunovi.