Svet 12.6.2022 5:00

Na dražbo izvod prvega Shakespearovega zbranega dela izpred 400 let

New York, 12. junija - Avkcijska hiša Sotheby's bo julija v New Yorku na dražbi ponudila originalni izvod prvega zbranega dela Williama Shakespeara, ki ga označujejo za temeljno knjigo angleške književnosti. Za knjigo, natisnjeno pred 400 leti, ki je eden od 20 znanih izvodov v zasebnih zbirkah, si obetajo iztržiti do 2,5 milijona dolarjev, piše The Guardian.

Knjigo zbranega dela z naslovom Comedies, Histories and Tragedies (Komedije, zgodovinske drame in tragedije) sta leta 1623, sedem let po Shakespearovi smrti, pripravila njegova sodelavca John Heminges in Henry Condell, obsega pa 36 iger. Približno polovica iger, med drugim tudi Macbeth, Vihar in Dvanajsta noč ali Kar hočete, je bila v knjigi objavljena prvič, kar pomeni, da bi bile izgubljene, če tega zbranega dela ne bi bilo, piše The Guardian.

Strokovnjaki domnevajo, da je ta izdaja edini izvod zgodnje škotske provenience, saj naj bi bila last družine Gordon, ki jo je prvič pridobila v začetku 17. stoletja. Nato se je iz roda v rod prenašala vse do rejca dirkalnih konj Williama Stuarta Stirlinga-Crawfurda, čigar knjižna kazalka je vtisnjena na straneh knjige.

Zbrano delo iger, natisnjenih v folio formatu, naj bi bilo pozneje v lasti političnega aktivista in zgodovinarja R. W. Setona-Watsona, v 60. letih minulega stoletja pa je knjiga prestopila Atlantik in se nahajala v zbirki Abela E. Berlanda, menedžerja in bibliofila iz Chicaga, še piše The Guardian.

V tej izdaji manjka znamenita naslovna stran s Shakespearovo podobo.

V zasebni lasti naj bi bilo le okoli 20 izvodov tega zbranega dela, sicer pa skupno število ohranjenih izvodov, ki se nahajajo po knjižnicah oziroma drugih javnih institucijah, presega 200 izvodov.