Slovenija 11.6.2022 11:10

Ob kresniku prvič tudi nagrada za mlade literate in literarne kritike

Ljubljana, 11. junija - Časopisna hiša Delo bo ob letošnji nagradi kresnik za najboljši roman leta, ki jo podeli 23. junija na Rožniku, prvič podelila tudi nagrado za mlade literate in literarne kritike. To bo vrhunec prvih dveh sezon projekta Mlado pero, ki spodbuja ustvarjanje mlajše generacije piscev na področju poezije, proze in dramatike.

V projektu Mlado pero so doslej predstavili 16 mladih avtorjev, njihova dela pa je recenziralo 16 kritikov. Dobitnik nagrade mlado pero za mladega literata bo prejel tisoč evrov, dobitnik nagrade za mladega kritika pa bo prihodnje leto dni v redni rubriki Recenzijski izvod, ki je vsak teden v Književnih listih, objavljal honorirane kritike, poroča današnje Delo.

Vodja projekta Pia Prezelj je med drugim povedala, da je Mlado pero nastalo iz želje po vnašanju literature mlajših generacij v slovensko publicistiko, v dveh letih pa se je projekt razvil v svojevrstno skupnost avtoric in avtorjev, ki služi tudi kot stičišče med pisci in uredniki leposlovnih založb.

Za letošnjo nagrado kresnik so nominirani romani Triger Davorina Lenka, Sto let slepote Romana Rozine, Krasni dnevi Andreja E. Skubica, Zvezdna karta Dušana Šarotarja in Dedič Marjana Žiberne. Romane je iz rekordnega števila 200 prebranih del izbrala petčlanska žirija, v kateri so predsednica Mimi Podkrižnik ter Anja Mrak, Mateja Komel Snoj, Igor Divjak in Igor Žunković.