Slovenija 13.6.2022 9:01

V Novem mestu 43. Dolenjski knjižni sejem

Novo mesto, 13. junija - V upravni stavbi družbe Krka v Novem mestu bodo po dvoletnem covidnem premoru drevi odprli 43. Dolenjski knjižni sejem. Na sejmu, ki ga prirejajo Kulturno umetniško društvo Krka, Knjižnica Mirana Jarca in mestna knjigarna Mladinske knjige, bodo predstavili slovensko letno knjižno bero, priredili pogovore in srečanje najmlajših literatov.

Ljubljana. Knjige, knjižni sejem. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige, knjižni sejem.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Predsednik Kulturno - umetniškega društva Krka Mitja Pelko je za STA povedal, da bodo na sejmu v pritličnih prostorih Krkine upravne stavbe predstavili več kot 1500 knjig oziroma glavnino knjig, ki so jih slovenske knjižne založbe izdale od maja lani.

Na drevišnjem slavnostnem odprtju, ki se bo začelo ob 19. uri, bodo gostili pripovedovalca oziroma "mojstrico besed Anjo Štefan in mojstra zvokov Boštjana Gombača", je dodal.

V sredo opoldne bodo pripravili knjižne POPslastice s Štrasom in Tokcem, ob 17. uri pa še območno srečanje najmlajših literatov osnovnih šol V majhnem plašču besed z Andrejem E. Skubicem.

Vse na Dolenjskem knjižnem sejmu razstavljene knjige bodo naprodaj z 10-odstotnim popustom. Obisk sejma bo možem vsak dan med 7. in 19. uro ter v petek do 16. ure. Večje skupine se morajo naročiti, so opozorili organizatorji.

Dolenjski knjižni sejem, ki so ga prvič priredili leta 1978, so sicer zasnovali kot pregled knjig, ki so izšle v preteklem letu dni, razstavno-sejemski prostor pa spremenili v prostor sestajanja in spremnih dogodkov.

To je knjižni sejem z najdaljšo neprekinjeno tradicijo v Sloveniji. Z Dolenjskim knjižnim sejmom želijo tudi poudarjati pomen branja in znanja, je še dejal Pelko.